I dalje dve parade ponosa u Srbiji


Devet LGBT organizacija održaće 17. septembra, u podne, Beograd prajd. Njima se neće priključiti organizacije “Egal”, “Laud end kvir” i GLIC koje su već organizovale “Paradu ponosa Srbije”, 26. juna.

Zasada je sigurno da će septembarskom prajdu prisustvovati poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a organizatori se nadaju da će im se pridružiti, kao i prošle godine, Ana Brnabić, premijerka, i gradonačelnik Siniša Mali. Očekuju i dolazak novog ombudsmana Zorana Pašalića, ako bude slobodan, a pozivi su upućeni i predsedniku Srbije, kao i svim članovima premijerkinog ministarskog kabineta.

Kako je za “Novosti” potvrdio Goran Miletić, iz Udruženja “Sivil rajts difenders” za Zapadni Balkan, jednog od devet organizatora ovogodišnje parade, razgovori sa ministarstvima su u toku i sledeće nedelje će se znati ko će se pozivu odazvati. Paralelno se vode razgovori i sa predstavnicima policije oko bezbednosne situacije.

ČITAJTE:  Policajac ubio televizijskog voditelja i njegovog partnera

Govoreći o tome što se tri organizacije koje su u junu organizovale paradu neće pridružiti septembarskoj, Miletić kaže:

– Njihovi zahtevi bili su da se prajd organizuje bez političara, diplomata, medija. To je nemoguće, jer ako želimo nešto da promenimo, ako želimo da neki zakon bude donet, potrebna nam je podrška i političara i medija – kaže Miletić.

S druge strane, u “Paradi ponosa Srbija” navode da podržavaju svako okupljanje kome je cilj poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji i insistiraju na slobodi javnog okupljanja.

– Smatramo da “Parada ponosa Srbije” i septembarski događaj treba da sarađuju i imaju jedinstven front ka donosiocima odluka. U nekoliko navrata smo pokušavali da razgovaramo i uspostavimo saradnju, ali Goran Miletić je to odbio, što nas dovodi do zaključka da nekima odgovara razjedinjena i slaba LGBT zajednica. Kada su organizatori septembarskog događaja dobili azil u Kanadi nadali smo se da će se situacija promeniti i da će doći do saradnje, ali smo se prevarili jer se situacija pogoršala – kažu u “Paradi ponosa Srbija”.

ČITAJTE:  Ukrajinska crkva oduzela orden vojniku jer je LGBT osoba

Takođe, dodaju da insistiranje na konfliktnoj komunikaciji ne ide u prilog LGBT zajednici, i da će nastaviti da ukazuju da postoje važnije stvari, kao što je nasilje nad LGBT osobama i pripadnicima drugih manjinskih grupa, kao i dosledna primena postojećeg zakonskog okvira i unapređenje.

– Smatramo da nije dovoljno samo izneti zahteve, već cele godine raditi da se oni i ostvare, a za to je potrebna jaka i ujedinjena LGBT zajednica – poručuju iz PPS.

Inače, ovogodišnji Prajd istakao je i svoje zahteve: bolje kažnjavanje nasilja nad LBGT populacijom, usvajanje zakona o rodnom identitetu, kako bi promena dokumenata pratila promenu pola, objektivno izveštavanje o problemima ove zajednice, usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu, koji će obezbediti jednakost zajednice u uživanju prava vezanih za bračne i porodične odnose, reformu obrazovanja i uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika i usvajanje zakona o vršnjačkom nasilju, koji će prepoznati i nasilje motivisano mržnjom prema LBGTI populaciji.

ČITAJTE:  Preminuo Đurica Stankov! Decenijama se borio sa HIV infekcijom i protiv stigmatizacije obolelih

Prajd kreće 17. septembra sa Cvetnog trga, u Beogradu, i kolona će ići do Trga republike. Tog dana na zgradama ombudsmana i poverenice za ravnopravnost biće istaknute LGBT i trans zastava. Nedelja ponosa počinje 11. septembra.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.