Dan borbe protiv homofobije i transfobije


Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se danas u više od 120 zemalja, a niz manifestacija biće organizovan i u gradovima Srbije.

Gej strejt alijansa (GSA) danas će dodeliti nagradu “Duga” za 2016/17. godinu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

U konkurenciji su televizija N1 Beograd, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, Opština Vračar, glumac Nebojša Glogovac i dramaturškinja Olga Dimitrijević.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu i potpisnice Memoranduma o saradnji u Skupštini grada Beograda od 15.00 časova organizovaće svečanost kojom će obeležiti taj dan.

Memorandum o saradnji, pored Gradske uprave, potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda – Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, zaštitnik gradjana grada Beograda, organizacija Gejten LGBT, Udruženje AID+, Haver Srbija, AS centar.

ČITAJTE:  Napad na Paradi ponosa u Malemu zbog zastave

U Novom Sadu će od 11.00 do 13.00 časova grupa “Izadji” prikazati performans pod nazivom “I ja sam tu” u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, dok će od 17.00 biti organizovana radionica “Knjiga vas posećuje” u OPENS Omladinskom klubu.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba.

Na taj dan, 1991. godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.