Brnabić: Vlada jedan od lidera u regionu u odnosu prema LGBT


Vlada Srbije jedan od lidera u regionu u pogledu odnosa prema pripadnicima seksualnih manjina, jer je pokazala da različitost po toj osnovi nije problem, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Odgovarajući na pitanje “Politike” da li ima utisak da živimo u društvu koje je netolerantno prema osobama manjinske seksualne orijentacije, jer se u najnovijem izveštaju Evropske komisije navodi se da vlast mora da obrati pažnju na govor mržnje i napade usmerene na LGBT populaciju, Brnabić je rekla da sa tim nije saglasna.

“Ne slažem se s tim. U poslednje tri nedelje dolazilo je do napada na predstavnike LGBT zajednice, ali ja imam informaciju da je MUP reagovao na to”, rekla je Brnabić i dodala da se takvi slučajevi dešavaju u svim zemljama sveta – od najnaprednijih do najzaostalijih.

“Mislim da je Vlada Srbije jedan od lidera u regionu u tom pogledu jer je pokazala da različitost po seksualnoj osnovi nije problem. Ako ste sposobni i profesionalni i imate kapacitete da nešto uradite. To zaista nije važno”, istakla je Brnabić.

ČITAJTE:  MUP Crne Gore odbio zahtev za azil gej Rusu

Podsetivši da joj je premijer Aleksandar Vučić dao poziciju ne samo kao ministru državne uprave, već i lokalne samouprave, koji putuje po celoj Srbiji i sarađuje sa predsednicima opština i gradonačelnicima i građanima, ona je rekla da za devet meseci, koliko se nalazi na toj poziciji, nije imala nijedan problem zbog svoje seksualne orijentacije.

“Upravo suprotno – svi predsednici opština i građani sa kojima sam se viđala nisu me gledali kao drugačiju. Njih je pre svega zanimalo kakav će biti sistem finansiranja lokalne samouprave i kako će se rešavati problemi na terenu. Ja sam ponosna na takvu Srbiju. Da li postoje problemi? Svakako da, ali oni se ne razlikuju od problema u nekim drugim državama”, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da je svesna da je LGBT zajednica doživljava kao “oficira za vezu” sa Vladom Srbije, ali je naglasila da legalizacija istopolnih brakova nije njen resor.

ČITAJTE:  Slovačka ministarka kulture: "Evropa izumire zbog LGBT zajednice"

“O ovom pitanju moram da se konsultujem sa ministrima u čijem je to resoru i sa predsednikom vlade, odnosno budućim predsednikom države. To jeste jedno veoma kompleksno pitanje, ali o tome do sada nismo razgovarali u vladi. Ja ne mogu da dam svoj lični stav o tome”, rekla je Brnabić.

Komentarišući najnovije istraživanje poverenika za zaštitu ravnopravnosti koje je pokazalo da najveći stepen socijalne distance postoji prema LGBT osobama, migrantima i Albancima i činjenicu da četvrtina građana ne želi da LGBT osobe žive u Srbiji, odnosno da budu njihovi susedi i kolege na poslu, Brnabić smatra da treba da se fokusiramo na pozitivne primere.

“Srbija je zemlja sa najviše pripadnika etničkih manjina. Mi imamo 26 različitih etničkih manjina i 15 zvaničnih jezika u upotrebi. Zbog toga me čude takvi rezultati, ali mi je logično da što imate više multikulturalnosti, imate i takve pojave. Ako imate homogenu naciju, onda nemate takvih pojava, jer ne postoji način da imate komšiju koji je Albanac ili Srbin”, ukazala je Brnabić.

ČITAJTE:  Novi napad na Prajd info centar u Beogradu

Ona se osvrnula i na glasine u medijima da se SPC protivi ideji i mogućnosti da ona bude novi premijer Srbije, što je Crkva demantovala.

“Imam duboko i iskreno poštovanje prema instituciji SPC. Oni su bili dovoljno iskreni i profesionalni da i mom kabinetu pošalju isti demanti koji su poslali javnosti i ja sam im juče zahvalila na tome. Bilo bi potpuno neozbiljno da komentarišem nešto u vezi sa tako ozbiljnom institucijom. Ako budem imala neki komentar ili pitanje, svakako ću pozvati Crkvu”, zaključila je Brnabić.

Brnabić je ovogodišnja dobitnica nagrade “Duga”, koju Gej strejt alijansa (GSA) dodeljuje već pet godina, a koja je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Izvor: RTV


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.