Sramotno ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije

rts

Gej lezbejski info centar osuđuje ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije, naročito kada je nastupala predstavnica Austrije Končita Vurs i tokom procesa glasanja kada je ona dobijala maksimum broj poena.

Smatramo nedopustivim vređanje trans populacije na nacionalnom servisu koji je servis svih građana, pa i LGBT populacije, koju već godina aktivno ignoriše. Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i sablažnjavanja kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo. Takvim ponašanjem komentatori RTS su diskriminisali LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktivma vezanim za medije.

Gej lezbejski info centar zahteva izvinjenje od RTS zbog diskriminatornih izjava komentatora ili će biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji.

Evrovizija je već decenijama događaj koji promoviše toleranciju i koji je veoma blizak senzibilitetu LGBT populacije širom Evrope i nedopustivo je da se tokom takvog događaja čuju komentari kao što smo imali prilike da čujemo na RTS.

6 Replies to “Sramotno ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije”

  1. Danas intezivnije nego ikad razmisljam sta sam to u proslom zivotu skrivio pa mi ovaj gore dodelio da se rodim u Srbiji i u tom leglu ljudi koji “SVE NAJBOLJE ZNAJU,NAJPAMETNIJI SU,OSUDJUJU DRUGE,PLJUJU PO SVEMU…”a da ih okrenes naopako ne mozes istresti iz njih 100eu..Svi su protiv te evrope ali svi bi otisli negde da mogu.Ovo sa Conchitom je prevrsilo svaku meru! Ovo mene vredja kao pripadnika LGBT populacije tako da bih se i ja prikljucio toj tuzbi!

  2. Tacno je da je javni servis, servis i LGBT populacije, da i ono placaju pretplatu, ali je i tacno da u ovoj zemlji ima vise heteroseksualnih pripadnika, koji isto placaju tv pretplatu. Gospodo LBGT, u ovoj zemlji je josuvek demokratija i vecina nadglasava manjinu. Ako mislite da to nije uredu i da ste vi vredniji, onda gresite. Kao sto vi imate sva prava slobode, pa i pravo slobode govora, tako i komentatori RTS imaju pravo slobode govora i nemojte im ga oduzimati

  3. Jedna ispravka: Conchita Wurst nije trans osoba vec gej mladic koji nastupa kao zena sa bradom. U privatnom zivotu ne nosi periku i haljine.

    Druga stvar: Nisam iznenadjen da se na srpskoj televiziji moze cuti tako nesto.

  4. Ako Zakon kaže da je zabranjena diskriminacija ……. Mi samo po Zakonu! On nas je rodio, odgajao, vaspitao, njemu hvala! Laku noć svete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *