Queer.hr: Dupli kriteriji u Srbiji

Gej lezbijski info centar (GLIC) uputio je priopćenje u kojem su izjavili da su razočarani odnosom medija, produkcijskih kuća i RRA (Republička radio-difuzna agencija) prema govoru mržnje koji je upućen ka LGBT populaciji u Srbiji.

Njihovo razočaranje nastupilo je iz činjenice da se govor mržnje upućen ka pojedinim nacionalnim i vjerskim manjinama u rekordnom roku sankcionira i osuđuje, dok se u slučaju govora mržnje ka LGBT populaciji tolerira.

Predsjednik GLIC-a Predrag Azdejković, za queer.hr istaknuo je par primjera: “Kad je u pitanju “Farma” dogodilo se sljedeće: tokom emisije koja je emitirana u nedjelju uvečer 7. studenoga, Marjan Rističević (političar) je govorio najstrašnijim jezikom mržnje, prijetio batinama, fizički nasrnuo na Bokija 13 (cross-dressera), vrijeđao ga i diskriminirao na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Najdrastičniji trenutak nasilja je svakako bio moment u kojem je Rističević, sa motkom u ruci, krenuo da ozlijedi Bokija 13″.

Po pitanju reality showa “Parovi”, bivši nogometaš Đani Ćurčić imao je homofobni ispad: “Kako bih volio da vidim nekog tko podržava pedere! Pitam se kako bi reagirali da im sutra dođe sin i kaže: tata, ja sam gej! To je, bre, strašno. Oni su anomalija društva. Još paradiraju! Užas.”

U reality programu “Dvor” opet se Boki 13 našao na meti uvreda radi svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i to od strane pjevačice Maje Nikolić. Uz njega, režišer Dejan Miličević također je bio u centru pažnje jer su svi raspravljali o tome da li je on gej ili ne.

Azdejković je napomenuo da na sva ova dešavanja nitko od nadležnih nije reagirao, a kao primjer je naveo: “Dok sa druge strane Maja Nikolić, pjevačica, je izbačena sa Dvora jer je rekla da ne voli Židove, Kosta Čavoški, političar, je izbačen sa Farme zbog vica o Muslimanima. S jedne strane imamo praksu kažnjavanja govora mržnje, ali samo za pojedine manjine, dok se LGBT populacija otvoreno i bez kazne blati”.

GLIC zahtijeva od medija, produkcijskih kuća, RRA i ostalih društvenih činilaca da osude svaki oblik govora mržnje i da postoji ravnopravni odnos u zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

“Mi samo tražimo isti tretman”, završio je Azdejković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *