Počela kampanja „Zaštiti slabije“

zastiti slabije

Gej lezbejski info centar započeo je kampanju „Zaštiti slabije“ sa ciljem promocije zaboravljenih vrednosti empatije i solidarnosti.

Kampanja se sprovodi putem internet sajtova i socijalnih mreža, a prate je izjave ličnosti iz javne sfere kao što su Gordana Čomić, Robert Čoban, Ivana Konstantinović, Biljana Cincarević, Aleksandar Jovanović, Vladimir Arsenijević, Ivan Karić… Izjave će tokom kampanje biti objavljivane na Facebook stranici kampanje www.fb.me/zastitislabije i pozivati građane da podele svoje mišljenje i iskustva.

Živimo u dobu kada svako gleda svoja posla, ignoriše se nepravda, maltretiranje, verbalno i fizičko nasilje nad drugima, što samo dovodi do toga da se takve pojave sve više pojavljuju i jednog dana sami dođemo u istu situaciju. Kao društvo ne smemo da dozvolimo da se stavljamo na stranu nasilnika i imamo razumevanja za njih. Nasilje se mora bespogovorno osuđivati!

Neke od izjava koje prate kampanju:

Nasilje nad slabijim je moguće kad neko ko ima moć ili ko je fizički snažan misli da sme da bude nasilan ili još gore, da ga nasilje nad slabijim zabavlja i veseli. Sve siledžije misle da smeju da svoj sopstveni strah od drugih pretvaraju u nasilje nad slabijima dokle god nema nikoga da im kaže „ne može!“, tako da koga god baba nije naučila da je bruka i sramota biti siledžija, mora imati nekoga od nas ko će ga to naučiti i tako od njega zaštititi i druge, slabije i njega samog. Odbrana prava drugih se tiču svakoga, a ko ne ume da brani drugoga ne ume ni sebe.

Gordana Čomić, Potpredsednica Narodne skupštine

Po tome koliko brine o slabijima – meri se snaga i civilizovanost neke zajednice. Često polemišem sa našim ljudima koji tvrde kako je na Zapadu sve “puno invalida, pregojazinih ljudi, dece sa Daunovim sindromom”. Činjenica je samo da su oni na Zapadu “vidljivi”, da ih se društvo ne stidi, da putuju, šetaju parkovima, idu na plaže. Isti broj takvih ljudi, ako ne i veći, postoji i kod nas na Balkanu ali oni sede “u četiri zida”, porodice ih se stide, roditelji takvu decu šetaju samo noću, kada ih niko ne vidi… Svako ko na Balkanu odstupa od “superiornog stereotipa”: muškarac, mlad, zdrav, atletski građen, materijalno situiran, hetroseksualan, pripadnik većinskog naroda i većinske konfesije – potencijalno dolazi pod udar diskriminacije: žene, stari, LGBT, bolesni, debeli, siromašni, verske i nacionalne manjine… Zato verujem da je zadatak svakog od nas u privatnom životu a naročito ljudi koji su u poziciji da utiču na društvo (mediji, političari, intelektualci) da svakodnevno štite slabije, pomažu im i tako doprinesu da društvo u kojem živimo bude tolerantno i podnošljivo za život svim kategorijama stanovništva.

Robert Čoban, izdavač magazina

„Slabiji“ nisu zaista slabiji od „nas“. Njihove borbe su teške, njihovi potezi smeliji nego što možemo da shvatimo. Njihov život nije lak. Nije ni naš, ali se mnogi „slabiji“ suočavaju sa već uvreženom diskriminacijom, i moraju se boriti za normalan život, više nego mi, koji ga podrazumevamo. Olakšajte im. Ne okrećite glavu. Shvatite ih. Pomozite im. Nećemo postati normalna država, dok god se na njih lepe etikete i na taj način zapravo demonstrira istinita slabost društva.

Ivana Konstantinović, novinarka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *