Kurir: Ustavom omogućiti sklapanje istopolnih brakova

BEOGRAD – Nevladina organizacija Gej – lezbejski info centar (GLIC) zatražila je danas promenu Ustava Srbije u delu koji brak definiše kao zajednicu muškarca i žene, kako bi se u budućnosti omogućila legalizacija istopolnih brakova.

– GLIC traži da se član 62. promeni i da definicija bude polno neutralna, odnosno da je brak unija dve osobe. Smatramo da je ta promena važna, kako bi se ostavila mogućnost da se jednog dana, kada Srbija i srpska gej-lezbejska zajednica bude spremna, mogli da se legalizuju istopolni brakovi, bez ponovne promene Ustava – navodi se.

GLIC je, takođe, podržao inicijativu Srpske napredne stranke da se promeni Ustav Srbije, ali je zatražio da se osim smanjenja broja poslanika u republičkom parlamentu, razmotri i mogućnost promene nekih drugih članova.

U saopštenju te organizacije se navodi da je potrebna i promena člana 21. kako bi se dodala definicija da je zabranjena diskriminacija po osnovu seksualne orjentacije, jer to jedino nije navedeno.

– Nadamo se da će političke partije koje zaštupaju ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava uzeti u obzir naše predloge i pokazati da im je stalo do ravnopravnosti svih građana Srbije – navodi se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *