Poziv na ubijanje čitavog dela populacije u Srbiji

NVO uputile otvoreno pismo najvišim državnim organima zbog grafita kojima se preti LGBT osobama

Nevladine organizacije izražavaju izuzeznu zabrinutost i negodovanje zbog činjenice da su se poslednjih dana na mnogobrojnim beogradskim fasadama pojavili grafiti koji otvoreno pozivaju na linč i nasilje nad lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama, navodi se u pismu tih organizacija juče upućenom medijima.

U pismu se ističe da se brojnim grafitima “izriču najteže pretnje i pozivi na nasilje i ubistva nad građankama i građanima Srbije zbog njihove drugačije seksualne orijentacije, a traži se i uskraćivanje njihovih, Ustavom i zakonima, zagarantovanih prava, uključujući pravo na mirno i nenasilno okupljanje i delovanje”.

“Još više zabrinjava odsustvo adekvatnog reagovanja nadležnih državnih i gradskih organa, posebno u situaciji kad je u Srbiji najzad usvojen Zakon o zabrani diskriminacije i kad odnos i stepen tolerancije većine prema manjinskim grupama postaje relevantan i kao pokazatelj spremnosti društva da se uključi u svetske i evropske procese i integracije”, ističu NVO u pismu.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Gay-straight alijansa – GSA, Beogradski centar za ljudska prava, Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, pismo su poslali i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru ÄŒipliću, zaštitniku građana Saši Jankoviću i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

Dragana Vučković, članica organizacionog odbora “Povorke ponosa 2009”, najoštrije osuđuje ove grafite.

“Smatramo da ti grafiti samo potvrđuju potrebu za održavanjem Povorke ponosa. Pozivamo sve građane da nam se pridruže 20. septembra i da zajedno pokažemo da je ravnopravnost vrednost koju želimo da istaknemo”, kaže Vučkovićeva i dodaje da organizacioni odbor najviše pažnje poklanja upravo aspektu bezbednosti, ali i da su svesni rizika.

“Od reakcije države i od toga da li će uhvatiti počinioce, kazniti ih i utvrditi koliko su spremni da ispune svoje namere, svakako će zavisiti i da li će Povorka ponosa da bude održana u sigurnoj atmosferi, ali i da li će se LGBT osobe osećati sigurnije”, rekao je za “Borbu” predsednik Gej strejt alijanse Dejan Milićević.

Grafiti “Stop gej paradi” ispod kojeg je potpis “Grobari jug”, “Smrt pederima”, “Stop gej paradi”, ispisani su u samom centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, ali i širom grada.

Gej lezbejski info centar (GLIC) zatražio je juče od JKP “Gradska čistoća” da ukloni te grafite mržnje.

Takođe, Centar zahteva od Fudbalskog saveza Srbije, kao i od fudbalskih klubova čiji su navijači ispisivali ove grafite, pre svega FK Crvena Zvezda i FK Partizan, da se javno ograde od slučajeva širenja mržnje i da ih javno osude.

“Ovim grafitima poziva se na ubijanje čitavog dela srpske populacije i veoma smo zabrinuti što gradski i državni organi ćute i ignorišu ovaj problem koji je sve veći kako se približava najavljena Povorka ponosa za 20. septembar 2009. godine”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik GLIC-a Predrag M. Azdejković.

U Beogradu će 20. septembra biti održana parada “Gej prajd”, a tim povodom na ulicama glavnog grada osvanuli su brojni grafiti protiv održavanja te manifestacije.

Vlast nema problem sa porukom grafita, već s tim što je zgrada ižvrljana

Predsednik Gej lezbejski info centar (GLIC) Predrag M. Azdejković kaže za “Borbu” da još niko nije odgovorio na njihov poziv. “Kako saznajem pojedini grafiti su već prekrečeni, ali samo zato što se nalaze na Skupštini grada i na nekim ‘bitnim’ fasadama. Malo je poražavajuće što se ti grafiti sagledavaju samo kao ruženje grada, a ne i kao na otvoren poziv na linč i ubijanje gej-lezbejske populacije u Srbiji. Demorališe me što ljudi nemaju problem sa porukom grafita, ali imaju problem što im je zgrada ižvrljana”, kaže Azdejković i naglašava da je bitno da se i fudbalski klubovi i FSS ogradi od navijača koji su ispisivali grafite. “Ćutanjem podržavaju ovakve akcije. Ako se FSS ne oglasi razmišljamo da pišemo FIFI. Prošle godine na godišnjem kongresu Međunarodnog borda fudbalske asocijacije predsednik FIFA Sep Blater pozvao je fudbalere koji su gej orijentacije da prekinu sa skrivanjem i fudbalske klubove da se bore protiv homofobije u svojim redovima. Mislim da FSS treba da posluša Blatera”, smatra Azdejković.

Tužilaštvo i sudstvo moraju mnogo oštrije da reaguju u ovakvim situacijama

Policijska uprava preduzima sve zakonom predviđene mere povodom ovih događaja, rečeno je juče “Borbi” u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Republičko tužilaštvo preduzeće sve mere u okviru zakonskih nadležnosti da se zaštite učesnici Povorke ponosa, rekao je juče za medije portparol Tužilaštva Tomo Zorić. Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava, osudio je pojavu grafita u Beogradu, koji pozivaju na nasilno sprečavanje Povorke ponosa.

“Po informacijama koje sam dobio, MUP je pokrenuo istragu, a neke osobe su i privedene, što je pozitivno. Smatram da tužilaštvo i sudstvo moraju mnogo oštrije da reaguju u ovakvim situacijama, jer svako od nas jednog dana može biti meta tih ljudi. Moramo poslati jasnu poruku da se za takve postupke u ovom društvu odgovara”, rekao je Karadžić.

Azdejković: Albanija hoće u EU i prvo je progutala najveću žabu

Albanske vlasti se zalažu za legalizaciju homoseksualnih brakova, izjavio je albanski premijer Salji Beriša, a prenosi njegov kabinet u saopštenju objavljenom juče u Tirani. Albanski parlament uskoro će da raspravlja o nacrtu zakona kojim se izjednačavaju prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova. “Zakon koji bi mogao da pokrene debatu i oštre reakcije ima za cilj ukidanje diskriminacije i omogućiće civilne brakove osoba istog pola”, najavio je Beriša, vođa najjače konzervativne stranke u Albaniji gde živi većinsko muslimansko stanovništvo. “U Albaniji postoji izvesna netrpeljivost prema tim manjinama”, kazao je premijer i pozvao Albance da poštuju “standarde drugih evropskih zemalja”. Predsednik Gej lezbejski info centar (GLIC) Predrag M. Azdejković kaže za “Borbu” da ga je, nakon saznanja da je albanski premijer izjavio da se zalaže za legalizaciju gej brakova, ponovo bilo sramota što živi u Srbiji.

“Albanski premijer je konzervativac. Paralela sa Srbijom bi bila, da je Koštunica, dok je bio premijer, izjavio da se zalaže za gej brakove. U ovoj državi, ako se ona državom uopšte može nazvati, muškarci na vlasti imaju problem da osude grafite koji pozivaju na ubijanje gej muškaraca, a kamoli da izjave da podržavaju gej prava. Za takav čin prvo treba puno hrabrosti, a to naši državnici nemaju. Albanija hoće da uđe u EU i počela je tako što je prvo progutala najveću žabu i ja im čestitam”, rakao je Azdejković. GSA podržava napore svih zemalja u olakšavanju uslova u kojima žive LGBT osobe, ali je od mišljenja GSA mnogo bitnije kakav stav imaju nadležni državni organi u Srbiji o ovom pitanju, poručio je predsednik GSA-e Dejan Milićević.