Tužioci štite policajce koji sprovode torturu


Gej mladić Andrej Obradović štrajkuje glađu od petka, jer institucije nisu reagovale posle policijske brutalnosti o kojoj je svedočio. Njega su danas obišli pojedini poslanici opozicije i zaštitnik građana.

„Glad ne osećam, fizički, a i psihički sam stabilan“, uverava nas Andrej Obradović, mladić koji već četvrti dan preko štrajka glađu pokušava da stigne do pravde. Odnosno – do tužilaštva kako bi dao iskaz. Tu priliku imaće u sredu.

„Tada ću da napustim ovu lokaciju i odmah ću iz Katanićeve 15 da se vratim da nastavim sa štrajkom“, kaže Andrej Obradović za N1.

Iz tužilaštva je poziv stigao, ali ne i od predsednice Skupštine Srbije. Žene koja je i sama pripadnica LGBT zajednice i žene ispred čijeg radnog mesta Andrej glađu štrajkuje. Andrejeva majka molila ju je za pomoć još u februaru.

ČITAJTE:  Tortura transrodne žene u policijskom pritvoru

„Da stane u stranu moga sina, koja je pripadnik svoje LGBT zajednice, da ih sve zaštiti, da se ovo više ne bi dešavalo“, rekla je ranije Sanja Malinović, majka Andreja Obradovića.

Uz njenog sina stali su za sada opozicioni poslanici i nakon što su lekari utvrdili da mu je stanje stabilno, uveli su ga u Skupštinu, kako bi se bar na neko vreme sklonio sa jakog sunca.

Andreja je obišao i zaštitnik građana. Od MUP-a je, kaže, dobio izjašnjenje o ovom slučaju, ali ne otkriva šta u njemu piše. Ako se pokaže da je policijske torture bilo, sledeći korak je ponovo obraćanje policiji.

„A to je unutrašnja kontrola prateći njihov rad i na osnovu njihovih nalaza, videćemo da li ćemo dalje da pokrećemo i protiv koga ćemo dalje da pokrećemo“, kaže za N1 zaštitnik građana Zoran Pašalić.

ČITAJTE:  Optimist magazin proslavlja 13. rođendan: Budućnost pod znakom pitanja

„Tužiteljka odbacivala sve prijave protiv policajaca“
Protiv tužiteljke koja postupa u Andrejevom slučaju bi sigurno trebalo pokrenuti jedan postupak, siguran je pravnik za ljudska prava Vladica Ilić.

„Da se utvrdi iz kog razloga ona odugovlači i da li zaista neko treba da štrajkuje glađu da bi bio pozvan da da iskaz“, kaže Ilić.

A i poznata je, kaže Ilić, po tome što je i u nekim drugim sličnim slučajevima prijave protiv policajaca sve redom odbacivala. Međutim, nije samo ona karika koja je u pravosudnom lancu zarđala, naglašava Ilić.

„Mi imamo toliko predmeta policijskog zlostavljanja koji su ostali nerazjašnjeni da možemo sasvim slobodno da kažemo da naš sistem, odnosno tužioci, štite policajce koji sprovode torturu i druge oblike zlostavljanja prema ljudima“, ističe naš sagovornik.

ČITAJTE:  Da li je predavanje “Kvir sveci i kvir slave” na ovogodišnjem Prajdu provokacija?

Možda i Andreja na kraju ovaj sistem izneveri, ali zbog podrške građana koju je dobio, društvo ga, kaže, prvi put nije ostavilo samog.

„Mislim da je u ovom trenutku donekle i svima jasno da nije više problem samo u marginalizovanim grupama, jer uskoro će ponestati i njih, danas sam to bio ja, a sutra će biti neko sledeći“, poručuje Andrej.

Podsetimo, Andrej je mladić kome je 14. februara policija upala u stan u kom živi sa cimerkom, i više sati nad njima vršila torturu.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.