Tužilaštvo odbacilo prijavu za policijsku brutalnost nad Andrejem Obradovićem


Udruženje Da se zna saopštilo je da je, nakon duže od šest meseci trajanja predistražnost postupka, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu u sredu donelo odluku da odbaci krivičnu prijavu koju je Andrej Obradović podneo protiv policijskih službenika policijske stanice Novi Beograd.

On je prijavu podneo sa optužbama protiv policajaca da su njega i njegovu cimerku fizički, psihički i seksualno zlostavljali u njihovom stanu na Karaburmi 14. februara ove godine zbog toga što su pripadnici LGBT+ zajednice, prenosi N1.

„Podsećamo da se policijska brutalnost desila 14. februara ove godine u stanu Andreja i njegove cimerke na Karaburmi. Njima su rano ujutru tog dana u stan upali policijski službenici policijske stanice Novi Beograd na čelu sa Dubravkom Despotovićem i Strahinjom Vukovićem koji su, kada su u jednoj sobi ugledali zastavu LGBT+ zajednice započeli brutalno fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje Andreja i njegove cimerke. Njima su nakon toga konstatovane fizičke povrede i ozbiljne psihičke traume“, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  Upitno finansijsko poslovanje udruženja "Da se zna"

Ističe se da su iz Udruženja Da se zna! pokrenuli četiri pravna postupka -pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova protiv policijskih službenika za nezakonito postupanje i zlostavljanje, pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, a svoj postupak je pokrenuo i Zaštitnik građana ispitujući nezakonitost rada policijskih službenika, a organizovali su i tri konferencije za medije i protest na Trgu republike povodom ovog slučaja.

Zbog dvomesečne nereakcije tužilaštva i nepozivanja Andreja da da izjavu povodom krivične prijave, Andrej je u aprilu pet dana štrajkovao glađu ispred Narodne skupštine kada mu je dva puta pozlilo i zdravlje ozbiljno ugroženo. Tek tada je dobio poziv od tužilaštva da da izjavu povodom slučaja, podsećaju iz udruženja.

ČITAJTE:  Uži izbor za Nagradu “Leposava Mijušković” za 2024. godinu

„Udruženje Da se zna! izražava duboko razočaranje povodom ovakve odluke tužilaštva, naročito imajuću u vidu da je postupak po pritužbi koju smo MUP-u podneli na rad policijskih službenika okončan delimičnim usvajanjem pritužbe, odnosno odlukom Komisije za rešavanje pritužbi da su navodi o policijskom nasilju nad Andrejem i njegovom cimerkom delimično osnovani. Takođe, skrećemo pažnju i na informaciju da je Zaštitinik građana tražio od MUP-a da mu dostavi snimke upada u stan i pretresa stana s obzirom da se takve policijske akcije uvek snimaju, a da je MUP u odgovoru zamolio Zaštitnika građana da ih izuzme te obaveze da dostave snimke“, piše u saopštenju.

Posebno je ponižavajuća činjenica da ovakva odluka tužilaštva dolazi svega dva dana pred održavanje Parade ponosa, događaja koji slavi ponos, dostojanstvo i ljudska prava LGBT+ osoba, navode iz udruženja.

ČITAJTE:  Slučaj policijskog maltretiranja dve LGBT osobe zaglavljen u predistrazi

Udruženje Da se zna! najavljuje da će na ovakvu odluku Prvog osnovnog javnog tužilaštva podneti prigovor Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.