Španija dobija prvi starački dom za gejeve


Regionalna vlada Madrida dala je zeleno svetlo za otvaranje staračkog doma namenjenog LGBT osobama koji bi se finansirao javnim novcem.

Zgrada u četvrti Viljaverde, na jugu grada, krajem godine trebalo bi da postane centar sa 66 stalnih stanovnika, a imaće kapacitet za dodatnih 30 osoba tokom jednodnevnih poseta.

Federiko Armenteros, danas sedamdesetogodišnjak, decenijama se zalagao za otvaranje takvog specijalizovanog doma za LGBT osobe. To je pokušavao da učini preko Fondacije 26. decembar, udruženja čiji je predsednik i koja je ime dobila po datumu iz 1979. godine. Na taj dan poništen je zakon prema kojem su homoseksualne osobe mogle biti zatvarane tokom diktature generala Fransiska Franka, od 1939. do 1975. godine.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Armenteros je započeo ovaj projekat podstaknut ličnim iskustvom iz staračkog doma iz kojeg su ga izopštili ostali stanovnici jer je bio gej.

“Okrenuli su se protiv mene i vređali me”, rekao je u jednom intervjuu 2011. godine kada je otpočeo kampanju za osnivanje specijalizovanog doma. “Nazivali me nastranim zbog čega sam se užasno osećao. Moja soba ima dva kreveta ali niko sa mnom ne želi da deli sobu. Usamljen sam a to je loše”, dodao je tada. Napomenuo je kako “mora biti što nevidljiviji kako ga ne bi primetili, kao i da mora da provodi što više vremena van doma”.

Osam godina kasnije njegov projekat će zaživeti.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Zgradu će za tu namenu dati regionalna vlada Madrida, gde je na vlasti Narodna stranka desnog centra, a Fondacija bi trebalo da se pobrine za njeno preuređenje. Armenteros procenjuje da će im trebati oko milion evra što nameravaju da prikupe kreditom, donacijama kompanija i aktivnostima koje priprema Fondacija.

Ova organizacija će upravljati domom, a nada se i potpisivanju ugovora s regionalnom vladom Madrida, kao i lokalnom gradskom kojom upravlja leva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid). Od njih će zatražiti finansijsku podršku za osobe koje neće samostalno moći da plaćaju boravak u domu.

Armenteros napominje kako će to biti prvi dom u Španiji ali i svetu, koji će biti finansiran javnim novcem. Prema njegovoj želji otvaranje je zakazano za 26. decembar, gotovo 40 godina od ukidanja spomenutog zakona.

ČITAJTE:  Šapić nastavlja sa uvredama na račun LGBT osoba

“Danas ima osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu iskusili slobodu LGTB pokreta jer 2005. godine nije postojao. Potrebno je nešto učiniti kako bi te osobe proživele svoje poslednje trenutke što dostojanstvenije”, rekao je Armenteros.

Homoseksualni brakovi su u Španiji ozakonjeni 2005. dok je na vlasti bila Španska socijalistička radnička stranka (PSOE). Time je za zemlja postala jedna od prvih evropskih država u kojoj su takvi brakovi ozakonjeni. Zemlja se od tada konstantno nalazi visoko na lestvici država koja štite prava LGBT osoba i po tom pitanju jedna je od najliberalnijih u Evropi.

Izvor: Radio 021


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.