Slučaj policijskog maltretiranja dve LGBT osobe zaglavljen u predistrazi


Slučaj Andreja Obradovića, mladića koji je naveo da su njemu i njegovoj cimerki sredinom februara ove godine pripadnici policije upali u stan, a potom ih tokom pretresa brutalno pretukli i ponižavali zbog seksualne orijentacije, po svemu sudeći – stoji u mestu. Predstavnik Udruženja “Da se zna“ Bojan Lazić rekao je za Insajder da je čitav slučaj, kako kaže, trenutno “uvijen u pravni vakuum“, dok u tužilaštvu navode da je slučaj još u fazi predistrage.

Prošlo je pet meseci od kada su 14. februara, prema navodima Udruženja “Da se zna“, pripadnici policije u punoj opremi, nezakonito, ne pokazujući nalog za pretres, ušli u stan provaljivanjem vrata i tokom pretresa brutalno pretukli i ponižavali dve mlade LGBT+ osobe u Beogradu.

Dva meseca kasnije Andrej Obradović saopštio je da započinje štrajk glađu jer ga, kako je tvrdio, niko od nadležnih nije pozvao da da izjavu ili obavestio o pritužbi koju je podneo.

Sedeći na stolici na suncu ispred Skupštine Srbije, Andrej je nastavio štrajk narednih pet dana, sve dok 17. aprila nije pozvan u Prvo osnovno tužilaštvo da da izjavu. Krivičnu prijavu podnelo je Udruženje Da se zna, cimerka, ali i majka mladića, pa su sve tri objedinjene.

“Nakon davanja izjave u Prvom osnovnom tužilaštvu, saslušana su sva lica koja su bila u stanu“, kaže Bojan Lazić za Insajder.

ČITAJTE:  Uhapšen Daniel Dženi Pinter

Međutim, Lazić objašnjava da im je tada rečeno da policijski službenici koji su upali u stan neće biti saslušani.

“Rečeno nam je da “nema potrebe“, tako da nemamo informaciju da li su i oni saslušani što bi moralo da se desi. Od tada se zapravo ništa nije desilo u smislu te krivične prijave. Znači, niti je ona odbačena, kao što se nama ranije i dešavalo, da se zbog nedostatka dokaza se odbaci krivična prijava, ali nije ni došlo do optužnice, što bi bio neki sledeći pravni korak. Tako da je slučaj uvijen u neki pravni vakum“, kaže Lazić.

“Policajci minimalizovali upotrebu sile“

Prvo osnovno tužilaštvo navelo je u odgovoru za Insajder da je slučaj u fazi predistrage, te da se prikupljaju svi raspoloživi dokazi u cilju, kako navode, utvrđivanja postojanja krivičnog dela Zlostavljanje i mučenje iz člana 137 Krivičnog zakonika ili bilo kod drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo navodi da je Sektor unutrašnje kontrole, Odeljenje za preventivne aktivnosti dostavio izveštaj o postupanju policijskih službenika sa izjavama prijavljenih policijskih službenika 29. februara.

Kako kaže predstavnik Udruženja “Da se zna“ Bojan Lazić, u pritužbenom postupku Sektora unutrašnje kontrole, policajci “nisu negirali da su primenili silu, ali su je veoma minimalizovali“.

ČITAJTE:  Preminuo Aleksandar Lambros

“Prvo su negirali da je bilo zbog homofobije, iako su izgovarali homofobične izraze prilikom toga i preduzimali seksualno nasilje, tako da je jasna tu homofobija. Rekli su da jesu primenili silu, jer tako inače rade, ali da je to blaga sila u granicama zakona. Tako da su minimalizovali to što su zapravo učinili. Verovatno im je tako savetovano – da ne negiraju, jer ne mogu da negiraju, tu su ipak tri svedoka bila, ali su to minimalizovali i negirali da je zbog homofobije“, kaže Lazić.

Dodaje da, međutim, epiloga nema – ni krivičnog, ni u Sektoru unutrašnje kontrole.

Discilpinski postupak – prijave odbačene ili staus nepoznat

Nakon saslušanja u Tužilaštvu 17. aprila, Andrej Obradović je najavio da će tražiti disciplinski postupak protiv portparolke Prvog OJT, tužiteljke i samog tužilaštva jer je morao “da ugrozi zdravlje da bi oni krenuli da rade svoj posao”.

Bojan Lazić je potvrdio za Insajder da Andrej jeste podneo pritužbu.

“Podneo je pritužbu na rad Maje Stojanović postupajuće tužiteljke i ta prijava mu je odbačena kao neosnovana. Nije on, naravno, imao neka velika očekivanja od te pritužbe, ali želi da podnosi što više tih pravnih zahteva kako bi imao argumentaciju, da mu se ne može reći „nisi ništa uradio“, a mi mu u tome pomažemo. On je stvarno uradio sve pravno što je mogao, ukupno četiri pravna postupka se vode, nema više šta da pokrenemo“, kaže Lazić za Insajder.

ČITAJTE:  Održan Prajd u Parizu, LGBT zajednica strahuje od dolaska desničara na vlast

Obradović je najavio i da će biti aktivirano i Treće osnovno javno tužilaštvo koje je nadležno za Novi Beograd zbog događaja koji su se desili u tamošnjoj policijskoj stanici u koju su privedeni sa Karaburme.

“On je podneo i protiv tih NN policijskih službenika koji su bili u policijskoj stanici Novi Beograd, takođe krivične prijave za isto ono što su radili ovi u stanu, za isto to u policijskoj stanici, ali status tih krivičnih prijava je nepoznat, dakle tu se nije pokrenuo postupak. Ne znamo da li će se objediniti sa ovim, pošto je to skorije podneo, mi smo za ovo u stanu podneli još u februaru“, kaže Lazić.

Kako je navedeno u odgovoru za Insajder, Zaštitnik građana je povodom navedenog događaja po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih organa i sprovodi ga prema odredbama Zakona o Zaštitniku građana.

“Postupak je u toku a nakon okončanja postupka Zaštitnik građana će o ishodu obavestiti javnost“, dodaje se.

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.