Pripadnik ruske službe bezbednosti promenio pol


Transrodna žena koja je radila za najvišu rusku službu domaće bezbednosti više od decenije, pre nego što je izašla iz nje i započela karijeru kao šminkerka, progovorila je u pokušaju da se izbori sa društvenom stigmom.

Na profilu koji je u ponedeljak objavio lokalni novinski sajt Znak, 30-godišnja Katerina Majers je podelila svoje iskustvo o tokome kako je postala žena i terapiji zamene hormona, koju je preduzela dok je radila kao granični čuvar u okviru Federalne službe bezbednosti (FSB), prenosi RT.

Ona je u decembru objavila svoj novi identitet na Instagramu i rekla novinarima da je odlučila da to učini kako bi se borila protiv predrasuda sa kojima su se ona i drugi suočili.

ČITAJTE:  Trans muškarac ne može da dobije diplomu u Srbiji

-Želim da se borim protiv ovog sistema diskriminacije, objasnila je ona.

-U specijalnim jedinicama ima mnogo ljudi poput mene. Tu su i gejevi i lezbijke. Da li ih ovo zaista čini lošim radnicima? (Predsednik Rusije Vladimir) Putin je rekao da nema diskriminacije i volela bih da njegove reči postanu istinite.

Majersova je rekla da bi volela da nastavi da radi u FSB-u, ali da je to nemoguće.

Prema njenim rečima, bivše kolege su joj rekle da su njihovi šefovi u četiri oka govorili loše o njoj, kao i da je nakon početka tranzicije dobijala opomene od pretpostavljenih.

Krajem 2021. godine, otprilike godinu dana nakon promene pola, Majers je napustila FSB. Kasnije se preselila u Moskvu, gde sada radi kao šminkerka.

ČITAJTE:  Optuženi za ubistvo Noe Milivojev negirao krivicu

-U muškoj grupi teško je ne biti kao svi ostali, rekla je ona o svom izlasku iz bezbednosne agencije.

-Takva osoba odmah postaje predmet sprdnje. Tako da se to desilo sa mnom, dodaje.

Putin je komentarisao prava transrodnih osoba na konferenciji za novinare u decembru.

Predsednik Putin je objasnio svoje stavove o pravima transrodnih osoba, rekavši da veruje da bi rusko društvo trebalo da se odupre progresivnim idejama za koje tvrdi da se uvoze sa Zapada.

-Verujem da je tradicionalni pristup ispravan, rekao je on.

-Muško je muško, žensko je žensko, majka je majka, a otac je otac. Iskreno se nadam da naše društvo ima moralni oklop da nas zaštiti od ovoga, dodao je.

ČITAJTE:  Ohajo doneo anti-trans zakon

Ruska vlada je 2020. godine odbacila amandmane na porodični zakonik zemlje koji bi zabranili ljudima da zakonski menjaju pol u izvodu iz matične knjige rođenih.

Aktivisti su tu odluku pozdravili kao pobedu za prava transrodnih osoba, jer bi predložene izmene onemogućile dobijanje novog pasoša ili lične karte drugog pola.

Izvor: Kurir


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.