Predsednik potpisao zakon o zabrani LGBT propagande u školama


U toku ove nedelje biće nekoliko protesta i kontraprotesta zbog promena koje jedni osporavaju, a drugi pozdravljaju, a na koje je svoj potpis stavio i bugarski predsednik.

Bugarski predsednik Rumen Radev potpisao je ukaz kojim se proglašavaju izmene Zakona o predškolskom i školskom obrazovanju uprkos pritisku i pozivima iz Brisela da to ne čini. Izmene izglasane u parlamentu pre nekoliko dana postale su povod za burnu javnu raspravu zbog zabrane LGBT propagande u učionicama. Zabranu propagande, promocije ili podsticanja na bilo koji način, direktno ili indirektno, u sistemu obrazovanja, ideja i stavova u vezi sa „netradicionalnom seksualnom orijentacijom i određivanjem rodnog identiteta osim biološkog”, skupština je usvojila 7 avgusta. Izmenu zakona je predložila poslanička grupa Preporod (Vazraždane).

„Netradicionalna seksualna orijentacija se razlikuje od opšteprihvaćenih i u bugarskoj pravnoj tradiciji ugrađenih koncepata emocionalne, romantične, seksualne, senzualne privlačnosti osoba suprotnog pola”, preneto je na sajtu Narodne skupštine. Tekst je podržalo 135 narodnih poslanika, protiv je bilo 57, a uzdržanih osam.

ČITAJTE:  Tajland usvojio Zakon o istopolnim brakovima

Nakon odluke parlamenta, građani su se okupili na protestima ispred zgrade parlamenta u Sofiji. Za ovu nedelju sprema se i nekoliko protesta i kontraprotesta zbog izmena zakona koje jedni osporavaju, a drugi pozdravljaju. Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O’Flaerti prošle nedelje je rekao da je duboko uznemiren zakonom koji je usvojio bugarski parlament protiv LGBT propagande u školama i pozvao predsednika Rumena Radeva da ga ne potpisuje. Ukupno 7.038 građana i 76 nevladinih organizacija potpisale su peticiju poslatu predsedniku sa zahtevom da stavi veto na izmene zakona. Inicijatori su bili Fondacija „Budilniki” i omladinska LGBT organizacija „Akcija”.

Juče su na zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za demografsku politiku, decu i porodicu i za omladinu i sport, predstavnici institucija i nevladinih organizacija izneli mišljenja o problemima u vezi sa distribucijom materijala i organizacijom događaja koje promoviše LGBT zajednica. Tokom sastanka pomenuta je studija o ovoj temi, koju je uradila Fondacija „Singal step”. Ona nosi naslov „Nacionalno istraživanje o stavovima prema LGBT mladih u bugarskim školama”. Namenjena je deci uzrasta od 14 do 18 godina.

ČITAJTE:  EuroPride u Solunu: Desetine hiljada učesnika i jako policijsko obezbeđenje

„Na teritoriji zemlje nema dostupnih informacija kako bi se prikupljali navedeni podaci koji se odnose na LGBT zajednice”, rekla je Tanja Mihailova, zamenica ministra prosvete. Ona je dodala i da Ministarstvo prosvete nije dalo saglasnost za sprovođenje ankete o pomenutim temama.

„Mnogo je LGBT učenika koji se osećaju ugroženo u školi”, rekla je psiholog Neli Cvetkova, koja je radila na studiji.

Atanas Radev iz „Nacionalnog foruma mladih”, izjavio je da se ni oni ne slažu sa usvojenim zakonom. U obrazovnom sistemu i dalje postoje problemi, istakao je on i pozvao na široku raspravu o stanju obrazovnog sistema. Psihijatar Cveteslava Galabova prokomentarisala je da je protiv toga da se takve teme uvode u školu, ali nije protiv prihvatanja drugačijih ljudi. Prema njenim rečima, dečju slabu psihu ne treba bombardovati ovakvim temama. „Fond bugarskih žena” je naveo da se izmenama zakona krše osnovna ljudska prava. Bela Damjanova iz „Nacionalne mreže za decu”, istakla je da se usvojenim izmenama krše Zakon o zaštiti od diskriminacije, kao i Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

Narodni poslanik Elisaveta Belobradova iz koalicije „Nastavljamo promene ‒ Demokratska Bugarska”, istakla je da su sve aktivnosti koje se odvijaju u školi rezultat stroge regulative. Ona je rekla da nije bilo izveštaja o takvim radnjama, pozivajući se na podatke ankete. „Kao društvo, važno je zaštititi decu od nasilja”, istakla je narodna predstavnica. „U vaspitanju dece najveću ulogu ima porodice, zatim škola i zatim društvo”, prokomentarisala je i potpredsednica parlamenta Rosica Kirova.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.