Porodično nasilje najveći problem LGBT osoba u Srbiji

Najveći problem LGBT osoba u Srbiji je porodično nasilje, koje za svakog, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, ostavlja duboke i dugoročne posledice, pokazuje istraživanje Asocijacije “Duga” i Centra za socijalni rad “Sveti Sava”.

Ispitanici istraživanja, 70 LGBT osoba, navelo je da u 40 odsto slučajeva nasilje doživljavaju od najuže porodice – oca, majke, braće i sestara, a u 32 odsto od poznatih počinioca i to od kolega na poslu i fakultetu, drugara u školi, komšija, prijatelja ili rođaka.

Istraživanje pokazuje da tek 20 odsto LGBT osoba nasilje doživljava od nepoznatog počinioca, saopšteno je iz Asocijacije “Duga”.

Kada je reč o prijavljivanju nasilja, samo je 8,6 odsto ispitanika nasilje nekome prijavilo, a tek 2,1 odsto kao uzrok nasilja navelo je svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Takođe, 64,3 odsto LGBT osoba doživelo je neki vid nasilja, a dominantno je psihološko nasilje u 47,4 odsto slučajeva, ali odmah iza njega sledi fizičko u 39,5 odsto slučajeva.

Zabrinjavajuće je i da 32,5 odsto LGBT osoba kontinuirano više godina doživljava nasilje.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.