Održan letnji Prajd: “Veliki pomak, ali nije dovoljno”

Pripadnici LGBT populacije šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike ponovo su ukazali na probleme s kojim se suočavaju.

Šetnja, u organizaciji Gej lezbijskog info centra, udruženja Egal i “Loud & queer”, prošla je bez incidenata, uz veliko policijsko obezbeđenje i interesovanje medija.

Učesnici skupa ” Ponos Srbije – Neka svi naši glasovi ore se, neka ljube se istok i zapad, sever i jug”, nosili su tradicionalne LGBT zastave u bojama duge, kao i transparente s porukama “Moja sloboda je tvoja”, “Podrška je važna”…

Kako je novinarima objasnila Helena Vuković iz organizacije skupa, okupljeni su izneli zahtev za uvođenje nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije i nasilja, za lakše izdavanje ličnih dokumenata za trans osobe, kao i za legalizaciju istopolnih partnerstava.

Vuković je konstatovala da je položaj pripadnika LGBT populacije popravljen poslednjih godina, da je sada moguće da se mirno održavaju skupovi te tematike, ali da ipak nije idealno.

“Veliki je pomak što su na ovu manifestaciju iz godine u godinu dolazi sve više ljudi”, rekla je Vuković.

Upitana kako komentariše da će buduća premijerka verovatno biti Ana Brnabić, Vuković je rekla da, mimo politike, to pokazuje da pripadnici LGBT zajednice mogu da dostignu najviše pozicije u društvu.

Ona je konstatovala da ipak, LGBT zajednica ima probleme koji su iznad političkih partija, i dnevne politike.

“Naš cilj je da živimo kao normalan svet i ustavom zagarantovana prava”, rekla je Vuković.

Gej aktivista Boris Milićević, poručio je okupljenima da su homoseksualci jednako ponosni kao i heteroseksualci i da će ostati u Srbiji, da se bore da svi prezreni bolje žive.

On je naveo da, primera radi, dokumenta za trans osobe oni traže kako bi mogli kao i svi građani da odlaze u domove zdravlja, banku, poštu, i da nikome ništa ne otimaju time.

ČITAJTE:  Promeniti homofobične udžbenike na fakultetima

Današnji “prajd”, prvi je koji će biti održan ove godine, pošto je drugi najavljen za septembar, od 11. do 17. septembra.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.