Nezavisni Beograd Prajd pozvao na bojkot Šapićevih Dana porodice


Nezavisni Beograd Prajd je putem društvenih mreža pozivao na bojkot Beogradskih dana porodice zbog uvredljivog i omalovažavajućeg načina na koji se ovaj događaj predstavlja javnosti kao „prava parada ponosa“ i smatra da takvo predstavljanje vređa LGBT populaciju i oduzima im pravo da budu prepoznati kao ravnopravni članovi porodica.

“Gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem kreirale su događaj kojim promovišu „porodične i tradicionalne vrednosti“ i najavu događaja koriste da se na neprihvatljiv i neprimeren način obračunavaju sa pripadnicima LGBT populacije i umesto da promovišu zajedništvo i toleranciju, oni kreiraju razdor, podele i netoleranciju! Tužno je gledati kako gradske vlasti koriste svoje ogromne kapacitete da čine zlo jednoj manjinskoj grupi”, kaže se u saopštenju za javnost.

ČITAJTE:  Jedini LGBT+ medij u Srbiji prestaje sa izlaženjem

“Pokušaj da se Beogradski dani porodice predstave kao suprotnost Paradi ponosa ne samo da vređa LGBT populaciju, već i omalovažava njihov doprinos društvu i njihovu ulogu kao članova porodica. LGBT osobe su nečiji sinovi, kćerke, braća, sestre, ujaci, tetke, čak i roditelji i smatramo da Šapićevi dani porodice šalju poruku da mi i naše porodice nisu dobrodošle!”

“Beogradski dani porodice bi trebalo da budu događaj koji okuplja sve porodice i da su svi članovi porodice dobrodošli bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Ovim bojkotom želimo da izrazimo našu podršku LGBT osobama koje su često odbacivane od strane svojih porodica i da upozorimo na neprihvatljivo ponašanje beogradskih vlasti i gradonačelnika Aleksandra Šapića.”

ČITAJTE:  Napadnut mladić u centru Beograda dok je nosio LGBT zastavu

Nezavisni Beograd Prajd poziva sve pojedince, organizacije i institucije koje podržavaju ravnopravnost i ljudska prava da podrže bojkot Beogradskih dana porodice, jer će se brojnost na ovom događaji koristiti kao oružje protiv LGBT populacije i kako kažu u ko zna koje još svrhe i poentiraju da samo zajedno možemo stvoriti društvo u kojem su svi građani jednako poštovani i prihvaćeni.

Nezavisni Beograd Prajd takođe poziva gradonačelnika Aleksandra Šapića da svoj problem sa LGBT populacijom reši na neki drugačiji način, a ne da koristi gradsku vlast, gradske institucije i gradske događaje u te svrhe i poentiraju da nema porodičnih vrednosti bez prihvatanja LGBT populacije!

Nezavisni Beograd Prajd je inicijativa koju čine Gej lezbejski info centar, Merlinka festival, Optimist magazin, GayEcho portal i drugi pojedinci nezadovoljni načinom na koji je švedska međunarodna organizacija Civil Rights Defenders preotela Beograd Prajd i uspostavila neokolonijalne odnose na LGBT aktivističkoj sceni Srbije.

Više informacija o Nezavisnom Beograd Prajdu možete naći na sajtu www.beogradprajd.rs

ČITAJTE:  Budva je glavni grad za sklapanje istopolnih partnerstava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.