Nemačka katolička crkva: Progon homoseksualaca mora da prestane


Nemačka biskupska konferencija osudila je zakon o homoseksualcima koji je nedavno usvojila Uganda. “Progon mora da prestane – ne samo u Ugandi, Nigeriji, Rusiji, nego svugde u svetu”, rekao je u četvrtak poverenik Biskupske konferencije za LGBTQ* populaciju, pomoćni biskup Esena, Ludger Šepers (Schepers).

Parlament Ugande u martu je usvojio zakon koji za istopolni seks ili neprijavljivanje takvih radnji, propisuje kaznu od sedam do 10 godina zatvora ili visoku novčanu kaznu.

Homoseksualcima koji su okrivljeni za “teške” prestupe, u najgorem slučaju preti i smrtna kazna. Ugandski poslanici, međutim, nisu konkretizovali vrste prestupa.

“Kao crkva koja nažalost i sama može da se osvrne na dugu istoriju neprijateljstva prema kvir osobama i koja se uz velike napore trudi da prevaziđe te stavove, suočeni sa takvim merama ne smemo da ćutimo”, rekao je Šepers.

ČITAJTE:  Gej učitelj u Bugarskoj brine zbog zakona protiv 'LGBT propagande'

“Ljudska prava važe za sve. Nedavno je i papa Franja ponovo jasno rekao da je kriminalizacija homoseksualnosti nepravedna”, rekao je nemački biskup.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.