Napadača iz Kolorada čekaju optužbe za ubistvo i zločine iz mržnje


Najmanje pet osoba je ubijeno, a 25 je ranjeno kada je napadač u subotu uveče upao u gej klub Kju u Kolorado Springsu i počeo nasumice da puca. Prema navodima svedoka, napadaču su se suprotstavili vlasnici lokala. Uhapšen je i suočen sa optužama za ubistvo i zločine iz mržnje.

Napadač je identifikovan kao 22-godišnji Anderson Li Oldrič, i rečeno je da je pucao iz poluautomatske puške AR-15, a kod njega su pronađeni i pištolj i dodatna municija.

Pošto je upao u klub i počeo da puca, suprostavilo mu se najmanje dvoje ljudi, i tako je sprečeno veće krvoproliće, saopštila je policija.

Optužbe su preliminarne i tužioci su ih još nisu podnijeli sudu. Da bi se podigla optužnica za zločine iz mržnje potrebno je dokazati da je napadača motivisalo protivljenje seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu žrtava, prenosi agencija Asošijeted pres.

ČITAJTE:  Melanija Tramp ugostila konzervativne LGBT osobe

Gradonačelnik Kolorado Springsa Džon Saters izjavjo je za Njujork tajms da je jedan od vlasnika kluba savladao napadača i držao ga na zemlji dok policija nije stigla, nekoliko minuta iza ponoći. Saters je ocenio da sve ukazuje na zločin iz mržnje.

Predsednik SAD Džo Bajden podsetio je da su LGBTQ osobe u Americi proteklih godina žrtve nasilja iz mržnje.

Strah među pripadnicima LGBTQ zajednice u SAD je povećan u proteklim mesecima, zbog velike polarizacije u društvu i niza pretnji i incidenata usmerenih ka toj populaciji proteklih meseci.

“Prečesto viđamo taj američki toksični miks mržnje prema drugačijem i apsurdno lakog pristupa vatrenom oružju”, kaže Kevin Dženings iz organizacije za zaštitu gej prava Lambda legal.

ČITAJTE:  Sud u Namibiji proglasio je neustavnim zakone koji zabranjuju gej seks

Država Kolorado ima mračnu istoriju nasilja počinjenog vatrenim oružjem: masovno ubistvo u srednjoj školi Kolumbajn 1999, zatim masakr u bioskopu kod Denvera 2012, masovno ubistvo u supermarketu 2021. godine.

U Kolorado Springsu takođe se dogodilo masovno ubistvo 2015. godine, kada je protivnik abortusa ubio troje ljudi i ranio devetoro, u prostorijama organizacije za zaštitu abortusa Planned Parenthood.

Pucnjava u klubu Kju podsetila je na masovno ubistvo u gej klubu Puls 2016. godine u Orlandu, kada je ubijeno 49 osoba.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.