LGBTI zajednica u Mađarskoj osuđuje Orbanovu poruku da “ostave decu na miru”


Gej zajednica u Mađarskoj je izrazila žaljenje što joj je, posle objavljivanja knjige za mlade, u kojoj se promoviše homoseksualnost, premijer Viktor Orban poručio da “ostavi decu na miru”.

“Mađarska ima zakone o homoseksualnosti, koji se zasnivaju na izuzetno toleratnom i strpljivom pristupu”, rekao je Orban i dodao da “postoji crvena linija koja ne sme da se pređe” i knjigu ocenio kao provokaciju.

To je zbirka bajki i legendi, koju je predstavila zajednica LGBTI, a u kojoj se pominju Pepeljuga lezbejka i transrodni ubica zmajeva. U knjizi se pominju i druge marginalizovane zajednice: hendikepirani, siromašni i Romi.

“Pošto strah od migranata i pandemija nisu dovoljni za mobilizaciju birača, sad je red da zajednica LGBTI bude žrtveni jarac vlasti”, izjavio je Tamaš Domboš, član organizacije “Hatter”, glavnog gej udruženja u Mađarskoj.

ČITAJTE:  Stotine ljudi u Nepalu na Paradi ponosa

Domboš je rekao da mediji redovno homoseksualnost nazivaju “bolešću”, dok zvaničnici nisu nikad osudili napade na pripadnike zajednice LGBTI, a policija im ne pruža zaštitu.

Jedno udruženje je zatražilo povlačenje knjige, dok je jedna poslanica ekstremne desnice primerak knjige pocepala na konferenciji za novinare.

Udruženje izdavača i knjižara osudilo je takve reakcije, upoređujući ih s ponašanjem cenzora iz doba nacizma i komunizma.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.