Koje su posledice COVID-19 krize po LGBTI zajednicu


Više od dve trećine LGBTI zajednice (68,5 odsto) ima problema u zadovoljavanju bar jedne od osnovnih životnih potreba – hrane, stanovanja, egzistencije, posla, glavni je rezultat istraživanja „LGBTI zajednica i COVID-19“ koji su sprovela udruženja Loud & Queer i Egal u periodu od 5. do 9. aprila ove godine.

Cilj ovog istraživanja, u kome je učestvovalo rekordnih 1198 LGBTI osoba, bio je da utvrdi uticaj javnozdravstvene krize koju je uzrokovala pandemija korona virusa COVID-19.

Pretpostavka da će pandemija izazvati velike potrese u LGBTI zajednici u Srbiji pokazala se ispravnom, pošto je trećina LGBTI zajednice pretrpela direktne ekonomske posledice pandemije.

LGBTI zajednicu nakon ove krize muči hronična nezaposlenost (trećina njih traži posao, od čega ogromna većina duže od šest meseci).

ČITAJTE:  Netolerancija i predrasude prema LGBT+ zajednici i dalje i u Srbiji i u EU

Veliki broj njih (trećina) dobilo je otkaz u prethodna dva meseca, završili su na neplaćenim odsustvima ili im je smanjen prihod. Vlasnici i preduzetnici u LGBTI zajednici (polovina njih) morali su da zatvore svoje biznise ili redukuju svoje poslovanje.

Posledica ovoga je da će polovina LGBTI zajednice u narednom periodu da traži novi i/ili dodatni posao, kako bi otklonila posledice ozbiljnog materijalnog nazadovanja, jer oko dbe trećine pogođenih trenutno nema nikakva primanja.

Urgentna podrška je potrebna za više od 20% LGBTI osoba, jedan je od zaključaka istraživanja.

LGBTI osobe obolele od hroničnih oboljenja imale su problema u lečenju.

Veliki broj LGBTI osoba (svaka deseta) je izbačeno iz prostora u kojima su do tada živeli, dok se 5% LGBTI zajednice i članova i članica njihovih porodica nalaze u riziku od beskućništva. Treba istaći da su većina iseljenih mlađe LGBTI osobe, odnosno studenti i studentkinje, što će značajno uticati na njihovu mogućnost da se obrazuju u narednom periodu.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Jedna petina LGBTI osoba u Srbiji živi u strahu od nasilja ili trpi nasilje na mestu na kojem su izolovani tokom pandemije, a trećina je ocenila vrlo loše osećaj privatnosti na mestu izolacije.

Više od pola od 1198 LGBTI ispitanika i ispitanica u istraživanju se suočava sa izazovima u vezi sa mentalnim zdravljem, gde su neophodne profesionalne i specifične usluge podrške.

Posebno ranjivu poziciju zauzimaju trans osobe koje i dalje nisu potpuno pravno vidljive, što im onemogućava pristup osnovnim i drugim pravima I uslugama.

Potrebno je uzeti u obzir opšte stanje zajednice koje je, i pre pojave virusa, karakterisala najveća socijalna distanca, iz koje su sledili mnogi ekonomski i društveni problemi, kao što je siromaštvo.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

Zajedničkim radom organizacija civilnog društva i nadležnih državnih organa potrebno je hitro raditi na razvijanju paketa pomoći za najugroženije tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, dok će ekspertski tim udruženja Egal i Loud & Queer u narednom periodu pripremiti set preporuka za rešavanje ovih hroničnih problema.

Izveštaj „COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji“, čiji su autori Boris Milićević i Anđela Čeh, možete naći u prilogu.

DOWNLOAD


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.