Grade se socijalni stanovi za LGBT populaciju


Zgrada sa 70 stanova projektovana je u saradnji sa budućim stanarkama, koje će plaćati sniženu stopu od 6,9 evra po kvadratu.

Nemačka kompanija Wohnungsbaugesellschaft Berlin-Mitte (WBM) najavila je projekat izgradnje objekta socijalnog stanovanja i doma za stara lica namenjenog, kako je navedeno, pripadnicama gej i transrodne populacije u Belinu.

Projekat je kreiran u saradnji sa inicijativom “Rad und Tat gGmbH” i biće smešten u blizini Aleksanderplaca, a osnovno arhitektonsko oblikovanje zgrade potpisuje berlinska firma Galandi Schirmer Architekten & Ingenieure (GSAI), prenosi portal Gradnja.rs.

Socijalni smeštaj za seksualno različite

WBM je podružnica veće WBM grupe i jedna je od šest berlinskih državnih građevinskih kompanija. Pored toga, poseduje najveći deo stanova za iznajmljivanje u oblasti Berlin-Mitte.

ČITAJTE:  U Sarajevu održana peta po redu Parada ponosa

Još jedna zanimljivost je to da je, prema saopštenju za štampu, nova zgrada projektovana u saradnji sa budućim stanarkama i da će u njoj biti smešten i kulturni centar za gej i transrodnu populaciju.

Juta Brambah, generalna direktorka Rad und Tat gGmbH, objasnila je da bi odabir takve centralne lokacije takođe pomogao da se normalizuje postojanje gej i transrodnih osoba i poveća njihova vidljivost.

Prema WBM-u, nova zgrada će biti izgrađena na veoma traženom zemljištu u centru Berlina. Imaće 70 stanova, dok će stanarke morati da plaćaju sniženu stopu od 6,9 evra po kvadratu.

Stanovi će se iznajmljivati i svi su namenjeni za smeštaj po pristupačnim cenama, a zgrada će takođe imati pet jedinica prilagođenih za invalidska kolica i pet zajedničkih jedinica koje mogu da prime do osam žena kojima je potrebna nega.

ČITAJTE:  Održan Prajd u Parizu, LGBT zajednica strahuje od dolaska desničara na vlast

Novi objekat će takođe biti namenjen za smeštaj penzionerki. Kompanija je saopštila da je ideja da se gej i transrodnim osobama obezbedi bezbedno okruženje u komšiluku u starosti.

Pionirski projekat za Evropu

Juta Brambah je citirana u izjavi za štampu u kojoj se objašnjava da je ovo pionirski projekat za Evropu, koji kombinuje socijalno stanovanje sa kulturnim centrom u srcu grada.

Ona je takođe istakla da će to postaviti standarde za gej i transrodnu vidljivost, kao i da će omogućiti ljudima da iskuse koliko različitost može biti korisna.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.