Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava


Partneri istog pola moći će da imaju zajedničku imovinu i pravo na izdržavanje, ali ne i da nasleđuju imovinu i usvajaju decu.

Dva muškarca ili dve žene koji žive zajedno moći će da imaju ista imovinska prava kao i muškarac i žena koji žive u vanbračnoj zajednici, rečeno je juče na savetovanju pravnika „Budvanski pravnički dani“, koje se održava u Budvi u organizaciji Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Kako je rekla prof. dr Olga Cvejić-Jančić, u budućem građanskom zakoniku biće redefinisan pojam vanbračne zajednice.

– Istopolni partneri koji žive u dugotrajnim vanbračnim zajednicama mogu da ostvare pravo na zajedničku imovinu i pravo na izdržavanje tokom trajanja i posle prestanka zajednice života i mogu da sklapaju imovinske ugovore i time uređuju svoje imovinske odnose. Oni, međutim, i dalje neće imati pravo na nasleđivanje, kao i na usvajanje dece i sklapanje ugovora o rađanju za drugoga (surogat-materinstvo) – precizirala je profesorka.

Na pitanje „Politike“ da li je to možda prvi korak ka ozakonjenju braka između dve osobe istog pola, dr Cvejić-Jančić je rekla da o tome nije bilo govora u Komisiji za izradu Građanskog zakonika.

– To nije u skladu sa Ustavom, koji predviđa da se brak sklapa između muškarca i žene, pred nadležnim državnim organom. Iako je poznato da u javnosti postoje snažni otpori protiv priznavanja bilo kakvih prava istopolnim partnerskim zajednicama, nakon javne rasprave o Prednacrtu građanskog zakonika, Komisija je odlučila da se određena prava lica različitog pola u vanbračnoj zajednici, prošire i na lica istog pola – rekla je naša dr Olga Cvejić-Jančić.

Izvor: Politika


ČITAJTE:  Izboli ga u međunožje i nacrtali mu krst na grudima jer je gej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.