EU sud odbio mađarski zahtev za “gej test” izbeglica


Sud pravde Evropske unije (CJEU) odlučio je da su psihološki testovi za određivanje seksualnosti nelegalni za tražioce azila koji beže iz zemalja u kojima je homoseksualnost zabranjena.

Presuda se odnosila na Nigerijca kojeg su mađarske vlasti podvrgle testu za šta je sud rekao da predstavlja nedospustivo zadiranje u privatni život.

“Tražilac azila ne sme biti podvrgnut psihološkom testu da bi se odredila njegova seksualna orijentacija,” CJEU je saopštio u presudi i dodao da je “ovakvo testiranje preterano mešanje u privatni život tražioca azila”.

Pomenuti Nigerijac je zatražio azil u Mađarskoj u aprilu 2015, u strahu od progona zbog toga što je homoseksualac. U religiozno konzervativnoj Nigeriji homoseksualnost je nelegalna, a 2014, usvojeni su zakoni protiv gej brakova i istopolnih zajednica.

Mađarske vlasti su odbile njegov zahtev nakon što nalaz psihologa – koga su vlasti i angažovale – nije potvrdio navodnu seksualnu orijentaciju Nigerijca, kaže se u presudi.

Izbeglica se obratio mađarskim sudovima, tvrdeći da su testvi bili puni “ozbiljnih predrasuda u odnosu na njegova osnovna prava”, tako da ni u kom slučaju nisu mogli da procene njegovu seksualnost.

EU sud je odlučio da države mogu da zatraže mišljenje stručnjaka kao pomoć u određivanju potrebe za bezbednost, ali moraju da poštuju zakone kojima su regulisana ljudska prava.

U presudi se dodaje da je uticaj testova na seksualnost “neproporcionalan” (pretnji), dodajući da je “takvo mešanje (u privatnost) posebno ozbiljno jer otkriva najimntimnije asekte života tražioca azila”.

Desničarska vlada Viktora Orbana je žestoki protivnik masovne migracije i odbila je obavezujuće izbegličke kvote koje je odredila Evropska unija.

Izvor: Danas


ČITAJTE:  Poljska ukida zone oslobođene od LGBT idelogije posle pretnji EU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.