Ogasten Barouz: Trčanje s makazama

trcanje s makazamaMislite da je vaše detinjstvo bilo neobično? Pa, možda i jeste, ali nije bilo ni upola toliko neobično kao detinjstvo Ogastena Barouza. Trčanje s makazama je groteskno smešno i užasno tužno sećanje dečaka ostavljenog da se sam suoči sa svetom, bez ikakve pomoći odraslih, koji je nekako uspeo da i pored svega odraste.
Tom Perota, autor knjige Joe College i Elestion
Humor je odličan mehanizam odbrane, svako ga koristi s vremena na vreme da se odbrani ili da se osveži od inače nepodnošljivih situacija. Ali neke situacije su tako bolne, da ih samo oštroumni kao što je Ogasten Barouz mogu osvežiti. Trčanje s makazama su Barouzova sećanja na odlazak od kuće, gde je živeo sa ludom majkom, da bi živeo sa još luđim psihijatrom Dr Finčom. Bez Barouzovih mračno duhovitih opservacija, ova priča bi bila nemoguća za čitanje. Iako je zabavna, bolno je čitati o njegovoj vezi sa psihijatrovim tridesetpetogodišnjim usvojenim sinom (Barouz je tada imao 14 godina) ili o „masturbarijumu“ koji doktor ima u svojoj ordinaciji.
Na početku priče detaljno prikazuje kako je Barouzova majka poludela ili kako sam Barouz kaže, „Moja majka je počela da ludi. Ne luda na način hajde da ofarbamo kuhinju svetlo crveno, već luda na peć na plin, sendvič od zubne paste, Ja sam Bog način.“ Posete doktoru Finču ne pomažu, ali Barouz počinje da provodi sve više i više vremena u oronuloj viktorijanskoj kući, sa ženom doktora Finča, njihovom divljom decom i hordama buba švaba. Tu upoznajemo ćerku doktora Finča Nadu, koja živi s njima iako ima skoro 30 godina, drugu ćerku Viki koja živi sa jednom porodicom hipija i unuka čiji nadimak je „Meda usranko“ (a razlog brzo postaje jasan).
Najzad, mladi Barouz počinje da žive zajedno sa ludom porodicom Finč i navikava se na to ludilo. Tokom tog vremena, Barouz postaje svestan svoje homoseksualnosti i autuje se obema porodicama. Tada upoznaje gore spomenutog usvojenog sina Nil Bakmena. Njihova veza ubrzo postaje seksualna, na silu prvog puta, ali Barouz počinje da žudi za Bakmenovom pažnjom. Njihovi susreti su prikazani sa puno detalja i obojica postaju zavisni jedan od drugog. Borouz uskoro shvata da nešto nije u redu sa Bakmenom, ali ne želi da ostane bez njegovog društva. Njegova najbolja prijateljica postaje Finčova ćerka Natali, koja utehu takođe traži u nasilnim vezama sa starijim muškarcima.
Trčanje s makazama je daleko od uživanja ali je ekstremno dirljivo i pronicljivo delo. Čak je i saosećajno sa porodicom Finč, i veliko je priznanje Barouzu koji može da ih sagleda kao ljude, bez obzira koliko štete su mu možda naneli. Nije lako za čitanje, ali je fascinantno, uznemirujuće i zabavno, i dokazuje da humor možda ne može da skroz olakša bol, ali ga čini lakše podnošljivim.
Ogasten Barouz je rođen 1965. u Pitsburgu. Odrastao je u Masačusetsu, živeo je u Bostonu, San Francisku, Čikagu i Njujorku. Ogasten je radio kao trener pasa, kasir u poslastičarnici, konobar, krojač jedara (jedan dan), detektiv u prodavnici i od svoje devetnaeste godine kao autor reklama. Ogasten je, takođe i osamnaesti unuk Kralja Džejmsa Drugog od Škotske. Mada od toga nije imao nikakve koristi u životu. Trenutno živi na Menhetnu sa svojom boljom polovinom.
Ove godine (2006.) snimljen je i film na osnovu ove knjige u režiji Rajana Marfija. Glavne uloge tumače Annette Bening, Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Alec Baldwin i mnogi drugi. http://www.imdb.com/title/tt0439289/

Knjigu možete naći:

Univerzitetska biblioteka, Kragujevac
Narodna biblioteka ‘Vuk Karadžić’, Kragujevac
Matična biblioteka ‘Svetozar Marković’ Zaječar
Narodna biblioteka ‘Ilija M. Petrović’, Požarevac
Narodna biblioteka ‘Stefan Prvovenčani’, Kraljevo
Gradska biblioteka Vršac
Narodna biblioteka Smederevo
Biblioteka ‘Radoje Domanović’, Surdulica
Narodna biblioteka ‘Stevan Sremac’, Sokobanja
Narodna biblioteka ‘Bora Stanković’, Vranje
Gradska biblioteka ‘Vladislav Petković Dis’, Čačak
Narodna biblioteka ‘Dr. Đorđe Natošević’, Inđija
Univerzitetska biblioteka ‘S. Marković’, Beograd
Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd
Narodna biblioteka Užice
Narodna biblioteka ‘Dositej Obradović’, Novi Pazar
Matična biblioteka ‘Ljubomir Nenadović’, Valjevo
Narodna biblioteka, Pirot
Narodna biblioteka ‘Njegoš’, Knjaževac
Javna biblioteka ‘Vuk Karadžić’, Aleksinac
Narodna biblioteka ‘Radoje Domanović’, Leskovac
Resavska biblioteka, Svilajnac
Biblioteka ‘Vuk Karadžić’, Prijepolje
Narodna biblioteka ‘Vuk Karadžić’, Veliko Gradište
Narodna biblioteka, Požega
Biblioteka ‘Ljubiša R. Đenić’, Čajetina
Gradska biblioteka ‘Atanasije Stojković’, Ruma
Narodna biblioteka, Bela Crkva
Biblioteka ‘Vuk Karadžić’, Kovin
Biblioteka Matice srpske, Novi Sad
Biblioteka grada Beograda
Narodna biblioteka “Stevan Sremac” Niš

0 Shares