Erik Aksl Sund: Vrana

Erik Aksl Sund VranaPsihoterapeutkinja Sofija Seterlund istražuje dva klijenta: Semjuela Baija, dečaka-vojnika iz Sijera Leonea, i Viktoriju Berjman, ženu sa nezalečenim ranama iz detinjstva. U međuvremenu, u grmlju pored stanice metroa u centru Stokholma pronađen je mrtav dečak u mumificiranom stanju. Istragu ubistva vodi detektivka Šanet Ćilberj, a lekar-patolog koji radi na slučaju je Ivo Andrić, čovek koji je u Švedsku došao nakon što je u ratu u BiH ostao bez svega. Niko ne može da ostane ravnodušan pred užasno okrutnim ubistvom tog neidentifikovanog dečaka, koji je po svemu sudeći ilegalni doseljenik u Švedsku. Policija tapka u mraku i ne nailazi na prave tragove, a po gradu se jedno za drugim pojavljuju tela ubijenih dečaka. U policijskim akcijama razotkriva se mreža pedofila i trgovaca decom kao seksualnim robljem, ali ubica im stalno izmiče iz ruku… Detektivka Šanet Ćilberj i terapeutkinja Sofija Seterlund suočavaju se sa istim pitanjem: koliko patnje čovek može učiniti drugima pre nego što prestane da bude čovek i postane čudovište?

Jerker Eriksson (1974) i Håkan Axlander Sundquist (1965) (pseudonim Erik Aksl Sund) već više od deset godina eksperimentišu s muzikom, filmom i drugim umetnostima. Sa svojim elektro-pank bendom i love you baby! bili su na brojnim turnejama po Ukrajini, Rusiji, Belorusiji i Poljskoj. “Vrana” (Kråkflickan) njihov je prvi roman. To je mračan psihološki triler i prvi deo trilogije “Slabost Viktorije Berjman”. Trilogija je postigla munjevit uspeh i kod kritičara i kod publike, objavljena je do sada u preko 30 zemalja. Smatra se najnovijim književnim fenomenom u švedskoj kriminalističkoj prozi i prekretnicom u savremenom krimi-romanu.

Trilogija o Viktoriji Berjman dobila je 2012. godine Specijalnu nagradu Švedske akademije pisaca krimi-romana. Akademija ju je je okarakterisala kao “hipnotički zanosnu krimi psihoanalizu”.

Knjigu možete naći:

Narodna biblioteka ‘Radislav Nikčević’, Jagodina
Narodna biblioteka Užice
Narodna biblioteka Bor
Narodna biblioteka Smederevo
Gradska biblioteka ‘Vladislav Petković Dis’, Čačak
Narodna biblioteka, Pirot
Narodna biblioteka ‘Njegoš’, Knjaževac
Narodna biblioteka ‘Dositej Obradović’, Stara Pazova
Biblioteka ‘Vuk Karadžić’, Prijepolje
Narodna biblioteka ‘Stefan Prvovenčani’, Kraljevo
Biblioteka ‘Svetislav Vulović’, Ivanjica
Biblioteka ‘Jovan Tomić’, Nova Varoš
Narodna biblioteka ‘Dr. Đorđe Natošević’, Inđija
Narodna biblioteka ‘Danilo Kiš’, Vrbas
Narodna biblioteka Srbije, Beograd
Gradska biblioteka Novi Sad

0 Shares