• Home
  • >
  • Vesti
  • >
  • Crna Gora donela antidiskriminacioni zakon

Crna Gora donela antidiskriminacioni zakon

Štampaj
29. 07. 2010.
Tagovi: Crna Gora politički aktivizam zakon 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Crna Gora

Skupština Crne Gore je 27. jula velikom većinom glasova (67 "za", 6 "protiv" i 4 uzdržanih) usvojila antidiskriminacioni zakon kojim se diskriminacija zabranjuje na osnovu brojnih karakteristika, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Ovaj zakon treba da sankcioniše svaki vid diskriminacije, međutim prema mišljenju poslanika iz opozicije taj zakon nije dovoljan da bi se sprečili svi oblici diskriminacije koji su zabeleženi u Crnoj Gori.

"Zabrana svakog oblika diskriminacije jedan je od ključnih koraka ka postizanju većeg stepena demokratije i ostvarivanju vrijednosti tolerancije, ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve”, navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Zanimljivo je, međutim, da je upravo ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša kritikovao zabranu diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, jer se to kosi sa "moralnim načelima društva".

Crna Gora je poslednja država zapadnog Balkana koja je usvojila anti-diskriminacioni zakon.

Pre nje, to je učinila Makedonija, u aprilu ove godine, ali je prethodno izbrisan član kojim se zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije.

Glasaj: 12345 5
Komentari (1)
  • Istinski liberal | petak, 30. jul 2010. 00:50
    Broj preporuka: 11
    Crnu Goru i Srbiju ne treba porediti po pitanju prava LGBT populacije, jer ogromna razlika u velicini utice na vidljivost te populacije. Ferhat Dinosa je samo nesrecni incident u njihovoj vlasti. Da je Crna Gora velika kao Srbija i da ima tako agilne LGBT organizacije i aktiviste, kao mi, siguran sam da bi u Podgorici prva uspesna gej parada bila organizovana jos pocetkom dvehiljaditih, a sada bi se vec zakonski uredjivala i gej partnerstva. Milo Djukanovic je gotovo svemoguci proliberalni drzavnik, bez premca u regionu, pa i sire. Od njega treba samo fino zatraziti, pa se lako i brzo dobije mnogo toga. Eh, da mi imamo nekog takvog na celu Srbije, gde bi nam bio kraj!
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet