TELO MUŠKARCA: GRAĐA MUŠKOG POLNOG SISTEMA

Štampaj
22. 05. 2007. | Seks edukacija
Tagovi: Seks edukacija 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

TELO MUŠKARCA: GRAĐA MUŠKOG POLNOG SISTEMA

Iako se vidljivi, vanjski deo svodi na penis, mošnje (scrotum) i dva semenika (testis,orchis), postoje i drugi organ i- nama nevidljivi, ali nezaobilazni u opisu muškog polnog sistema. Tako su tu još: dva pasemenika (epididyimis), dva semenovoda (ductus deferens), dva semenska mehurića (vesiculae seminales), dva ductusa ejaculatoriusa i predstojna žlezda poznatija kao prostata.

Građa muškog polnog sistema


Penis je muški polni ud. Može se podeliti na glavu (glans penis), telo (corpus penis) i koren (radix penis).

Glans penis je najviše sastavljen od osetnih živaca - posebno njegov rub koji je naročito bogat osetnim telašcima. Glans penis je prekriven s kožnim naborom koji nazivamo prepucij. On predstavlja proširenje sunđerastog tela penisa i na njemu se nalazi otvor uretre. Telo penisa građeno je od parnih kavernoznih tela i jednog sunđerastog koji se za vreme erekcije pune krvlju. Koren penisa, takođe, čini zadebljanje sunđerastog tela. Penis je s ostatkom tela, tj. s kostima zdelice i dnom zdelice, učvršćen brojnim ligamentima i mišićima.

Dužina i debljina penisa zavisi od naslednih faktora, ali i visine testosterona u krvi.

Mošnje ili skrotum je ništa drugo do kožna vreća smeštena među bedrima. Ona ima svoje ovojnice koje reaguju na temperaturu pa tako pri višoj temperaturi se „olabavi”, a pri nižoj se skupi pa se koža namreška. Na koži skrotuma u srednjoj liniji je vidljiva pruga koja se naziva raphe scroti.

Semenici ili testisi su muške polne žlezde, mesto proizvodnje muškog polnog hormona testosterona i muških polnih stanica, tj. spermija (spermiogeneza). Za ovo drugo potrebna je temperatura niža od normalne telesne (37°C) za 2,5 - 4 stepena. Iz tog razloga su testisi smešteni u mošnjama. Možete primetiti da je levi sjemenik malo veći i postavljen niže od desnog. Razlog toga je što venska krv iz levog semenika teže otiče pa je on veći i teži. Inače, prosečna težina semenika je 30g i u njima se stvaranje spermija odvija od prve polucije pa do 80-te godine (nekad i više).

Pasemenici su građeni od kanala dugog 3-4 metra koji zovemo ductus epidiyimidis. Iz njega se otvaraju kanalići koji izlaze iz testisa. Zbog toga su pasemenici puni spermija. Inače, pasemenici su smešteni na vrhu semenika kao kapa.

Semenovod je dug oko 50 cm. On odvodi spermije iz pasemenika u malu zdelicu do ductusa ejaculatoriusa. Njegov mišićni sloj je tako tvrd da pri dodiru ima čvrstoću žice.

Semenski mehurići su žlezde koje se na kraju semenovoda ulivaju sa svojim sadržajem među spermije.

Ductus ejaculatorius je dug samo 2 cm. Nastaje spajanjem semenovoda s izvodnim kanalom semenskih mehurića i sprovodi sadržaj kroz prostatu. U prostati se on uliva u mokraćnu cev (uretru).

Prostata ili predstojna žlezda liči na kesten. Kroz nju prolazi mokraćna cev i dva ductusa ejaculatoriusa. Ona svoj sadržaj luči samo za vreme ejakulacije. U starosti često zna da se nepravilno poveća i stvara probleme pri mokrenju.

Telesne promene kod dečaka u pubertetu

Pubertet kod dečaka nastupa malo kasnije nego kod devojčica, otprilike 2 godine, što znači da se javlja oko 12- te godine. To je razdoblje kad se razvijaju sekundarne polne karakteristike.

Prva promena je povećanje testisa (semenika). Za to su odgovorni hormoni iz žlezde smeštene u glavi koju zovemo hipofiza. Ona luči razne hormone od kojih su za polno sazrevanje najvažniji gonadotropini. Njihovo ime nam govori da deluju na gonade, tj. polne žlezde, u ovom slučaju testise. To su dva hormona punim imenom: folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH).

FSH stimulira vezivne stanice (Sertolijeve) u testisima vrlo bitne za spermiogenezu. Početkom tog procesa povećava se masa testisa.

LH potiče druge stanice (Leydigove) u testisima na lučenje muškog polnog hormona, svima znanog, testosterona.

Testosteron je odgovoran za ostale promene koje dečake pogađaju u pubertetu:

 • dovodi do povećanja ukupne telesne mase, posebno mišićne, pa se javlja tzv. atletski tip građe;
 • dovodi do pojave dlakavosti na za muškarce nekarakterističnim mestima, odnosno u području spolovila u obliku romba (do područja pupka), zatim pod rukama, na bradi i na kraju na prsima;
 • dolazi do rasta kostiju. U tom delu testosteron sarađuje s hormonom rasta (isto dolazi iz hipofize). Kad testosteron u krvi dosegne nivo karakterističnu za odrasle osobe kosti prestaju da rastu. Za vreme puberteta dečaci rastu za oko 28 cm;
 • dolazi i do porasta penisa i to u dužinu i širinu. Veličina zavisi od naslednih faktora i nivo testosterona u krvi;
 • deluje i na rast govornog aparata i zadebljanja glasnica pa dolazi do pojave Adamove jabučice i produbljivanja glasa - mutacija;
 • dovodi do pojave polnog nagona što menja. Tako se ujutro muškarci bude s erekcijom za što je kriv nivo testosterona u krvi koja je u 8:00 za 25% veća od one u 20:00 sati (erotski snovi nisu nemogući). Ponekad se budimo s vlažnim donjim rubljem što je rezultat noćnog izbacivanja semena ili polucije. Polucija se obično javlja oko 13-te godine;
 • postaju hiperaktivni, nemirni i teže se koncentrišu. Taj višak energije najbolje je izbaciti bavljenjem fizičkim aktivnostima;
 • povišen testosteron u krvi u starijim godinama dovodi do pojave ćelavosti. U nekim slučajevima se ćelavost javlja pri kraju puberteta, odnosno oko 20-te godine;
 • i na kraju testosteron snažno deluje na razvoj žlezda lojnica i znojnica. To dovodi do pojave neugodnog mirisa i jedini lek je redovno tuširanje. Od neugodnijih pojava tu su akne.

Akne su jedna posebna pubertetska priča, gotovo ista i za dečake i devojčice. Dakle, redovna higijena i redovni odlasci dermatologu znatno mogu pomoći i smanjiti ili sprečiti pojavu akni.

Glasaj: 12345 4,17
Komentari (4)
 • nikola | sreda, 24. februar 2010. 14:59
  Broj preporuka: 27
  kako znamo dal' ima neko zakasneli pubertet..i sta imate o tome da kazete?
  HVALA u napred :)
 • Hektor | nedelja, 29. novembar 2009. 23:13
  Broj preporuka: 10
  Provališ da je muškarac nevin tako što je neiskusan i nema pojma šta radi :)
  A guza mu je uska.
 • ja | ponedeljak, 09. novembar 2009. 12:47
  Broj preporuka: 46
  Kako moze da se vidi da li je muskarac nevin?
 • goran | četvrtak, 30. april 2009. 04:09
  Broj preporuka: 29
  gledas u sematski prikaz polnog organa i uzivas... milina covece! :)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet