Zbog kritike režima pretučen turski LGBT aktivista


Nakon što je na internetu okačio snimak u kome kritikuje aktuelnu vlast na aerodromu je napadnut istaknuti turski modni dizajner.

Barbarosu Şansala, deklarisanog homoseksualca, LGBTI aktivistu i dizajnera napala je rulja na aerodromu Ataturk. On je na aerodrom stigao nakon što je deportovan sa turskog dela Kipra jer je okačio video snimak u kome kritikuje aktuelni turski režim.

Snimak incidenta deljen je preko interneta nekoliko hiljada puta.

Şansala je u pratnji policajaca izlazio iz aviona kada ga je verbalno napala grupa ljudi. Nakon što je izašao oni su ga i napali. Dizajnera su tukli sve dok ga grupa policajaca u civilu koja je i došla da ga uhapsi nije sklonila.

Za neke napadače se sumnja da su zaposleni na samom aerodromu, neki i kao obezbeđenje. Postoje sumnje da je napad namerno organizovan. Novinska agencija, koja je pod kontrolom turske vlade, je objavila informacije o dolasku Barbarosa Şansale na aerodrom.

Vređanje turske države ili vlade je od 2005. godine krivično delo koje se kažnjava i zatvorskom kaznom u minimalnom trajanju od šest meseci do dve godine.

Izvor: GayStarNews


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *