Zašto na “Prajdu” nije bila većina lidera opozicije

Jedini opozicioni lider koji je učestvovao na Paradi ponosa u Beogradu bio je Čedomir Jovanović. Predstavnike su imali još samo DS – potpredsednicu Tamaru Tripić i narodnu poslanicu Maju Videnović, kao i Pokret slobodnih građana – Aidu Ćorović.

Ostale četiri proevropske opozicione stranke: partija Vuka Jeremića, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i pokret Dosta je bilo nisu imale poznate predstavnike na skupu. Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković bio je do sada redovan učesnik, a zašto se u nedelju nije pojavio objasnio je na Tviteru u polemici sa neistomišljenicima.

– Biće sve u redu, “Ana je tu”. Kad prođe milost i opet puste svoje batinaše, doći ću iz solidarnosti opet. A pustiće, čim ne budu na vlasti – napisao je Janković.

Lider DS Dragan Šutanovac istakao je da se ni prethodnih godina nije pojavljao na LGBT manifestacijama.

– Stranku su predstavljali potpredsednica i narodna poslanica, a bilo je i još viđenijih naših članova. Nisam bio, ali u potpunosti podržavam sve učesnike skupa – kaže za “Blic” Šutanovac.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je više razloga zašto ova partija nije javno podržala “Prajd”.

– To nije stranački skup niti manifestacija opozicije. Nemamo potrebu da na teatralan način dokazujemo da su nam ljudska prava iznad svega. Ne želimo da učestvujemo u scenariju organizatora ovog skupa, odnosno SNS i SPS, koji su, dok nisu došli na vlast, huškali svoje batinaše na učesnike Parade ponosa i opet će ih huškati kad budu u opoziciji – kaže Živković.

U SDS Borisa Tadića nemaju konkretno objašnjenje zašto nisu učestvovali.

– Lično nisam mogao, ali ne postoji razlog zašto nismo imali nijednog istaknutog predstavnika. Poznato je da nismo protiv različitosti i siguran sam da je bio neko od naših članova, samo manje poznat – kaže Konstantin Samofalov, portparol SDS.

U stranci Vuka Jeremića nisu mogli da stupe u kontakt sa liderom koji je u Njujorku na Generalnoj skupštini UN, dok u pokretu Dosta je bilo nisu stigli da nam odgovore do zaključenja broja.

Vlast su na Prajdu predstavljali premijerka Ana Brnabić, ministar Branko Ružić i gradonačelnik Siniša Mali, dok je predsednik Aleksandar Vučić pre manifestacije izjavio da nije ni raspoložen, niti zainteresovan i da mu ne pada da ide na paradu.

Članica predsedništva Pokreta slobodnih građana Aida Ćorović kaže da ni vlast ni opozicija nisu dovoljno svesni značaja zaštite ljudskih prava.

– Za mnoge koji žele da se dodvore većini prava LGBT zajednice nisu popularna tema, pa zato ni ne šalju snažne poruke podrške, niti veruju u to – kaže Ćorović.

Izvor: Blic

One comment

  1. Kakva je ovo rečenica: “Poznato je da nismo protiv različitosti …” !?
    Kada ćemo u Srbiji čuti od političara: “Poznato je da podržavamo različitost.” ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.