Vuk Adžić: Jedan stepenik sam bliže Bogu!

Vuk Adžić (19), danas momak iz Crne Gore, ostaće upamćen u istoriji kao prva zvanično krštena trans osoba koja u ovoj republici, pa i u regionu. Nakon što je izašao u javnost sa svojom životnom pričom, on je poprilično uzburkao duhove, pogotovo činjenicom da je i kao pripadnik LGBT populacije, vernik koji poštuje i rado ide u crkvu.

– Ja sam Vuk Adžić, iako mi u ličnoj karti piše da se zovem Milena i da sam ženskog pola. Znate, nije bilo lako gotovo ceo život boriti se sa tim saznanjem da si zarobljen u pogrešnom telu. Kasnije, javno priznanje ko sam zapravo, odnosno da sam muškarac zarobljen u telu žene, s jedne strane mi je donelo veliko olakšanje, a sa druge niz neprijatnih situacija, osuda, čak i fizičkih napada – izjavio je on pre dva meseca kada se javnost Balkana upoznala sa njegovom životnom pričom.

U novom intervjuu za portal PC NEN, ovaj mladić iz Kolašina govorio je o svom životu, procesu transformacije, ali i o problemima koje je imao sa ljudima zbog svoje orijentacije, odnosno, o tome da je, iako rođen kao devojka, ceo život sebe video i doživljavao kao muškarca.

– Bio sam svestan sebe da ne pripadam polu koji mi je dodeljen na rođenju, a sa hormonskom terapijom sam započeo sa 18 godina. Mislim da je u suštini bilo prihvatiti sebe, pošto nas sistem u zdravstvenim ustanovama nije prepoznavao. Nalazio sam na velike probleme, jer moje telo i moj izgled se ne poklapaju sa informacijama koje imaju u MUP- u. Teško je da istupiš javno, da kažeš ljudima da si nešto drugačiji od njih, da želiš da živiš život kakav ti sleduje, pripada, a ne onaj koji onaj žive, pripisan tradiciji – rekao je on, dodavši da glavnu prepreku vidi u obrazovnom sistemu, pošto se u školama uopšte ne uči.

ČITAJTE:  Nas dve najbolji kvir film 48. Festa

Prema njegovim rečima, veliki pomak bi bio to da se u udžbenike ubaci nešto vezano za transeksualne i LGBT osobe, te i da bi to pomoglo svima.

– Mi bismo bili bolje prihvaćeni, omladina nas ne bi mrzela, drugačije bi gledala na druge ljude kojima su uskraćena prava. Ipak, ne može da se krivi država za sve, krivi smo što trpimo nasilje, ne prijavljujemo- izjavio je Vuk.

Još jedan od problema sa kojima se susreće jeste kontrola na graničnim prelazima.

– Redovno me pitaju, čija ti je ova lična karta, čiji ti je pasoš. Mislim da bi možda mogla da se održi i neka edukacija za policiju i carinike – rekao je on.

Kada se radi o krštenju, zbog kojeg je i dospeo u javnost, kaže da je to za njega, pošto je veliki vernik, zaista bila velika stvar.

– To je za mene ogromna stvar. Ja sam veliki vernik i na taj način osećam da sam jednu stepenicu bliži Bogu. Ovo je veliki korak za LGBT osobe, takve stvari treba da se dešavaju češće. Mi moramo da se osećamo bezbedno u crkvi, Bog ne prepoznaje ni pol, ni seksualnu orijentaciju, poznaje i vidi samo dušu. Što se tiče zajednice, lepo sam prihvaćen. Bilo je i lepih i ružnih komentara nakon krštenja, ali ja sam se fokusirao na one lepe – rekao je.

Ipak, i pored podrške jednog dela javnosti, Vuk je izjavio da se ne oseća sigurno u Crnoj Gori. Međutim, kako je rekao, ne želi da je napusti.

– Osećam se sigurno u svoja četiri zida. Međutim, pre tri meseca mi je i to bilo oduzeto, kada sam napadnut na pragu rodne kuće. Ne osećam se sigurno, ali ne želim da gubim nadu da ću se jednom osećati sigurno. Desilo mi se da razmišljam da napustim Crnu Goru, ali moje iskreno mišljenje jeste da smo mi omladina koja treba da gradi nešto novo, koja treba da pokreće nove stvari i da se bavi budućnošću – zaključio je Vuk.

ČITAJTE:  Srđan Šveljo optužen za deset krivičnih dela

Izvor: Blic

One comment

  1. Novinari Blica bi mogli malo da se informisu pre nego sto nesto napisu. Znam da bi to za njih bila novost i veliki mentalni trud ali bi, ipak, bilo lepo. Naime, decko nije “prva zvanicno krstena trans osoba […] u ovoj republici, pa i u regionu.” SPC je pitanje trans osoba regulisala jos 90-ih. Krste se ljudi bez nekih problema vec duzi niz godina. Jedina razlika je u tome sto je, u njegovom slucaju, krstenje obavljeno pre zavrsene tranzicije. Ta profitabilna institucija jeste problematicna po mnogim tackama dnevnog reda, ali bi o njoj trebalo izvestavati objektivno – bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim dogadjajima. Naravno, to se u srpskim medijima nikada nece desiti ali nam ostaje da se nadamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.