Crna Gora: Vojsku mogu da služe i homoseksualci


Skupština usvajila izmena zakona o crnogorskoj vojsci, koje podrazumevaju ozbiljne novine. Homoseksualizam nije smetnja za služenje vojnog roka

Ulaskom Crne Gore u NATO usledilo je donošenje novog Zakona o vojsci Crne Gore koji donosi mnogo noviteta. Uz uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem (2019. godine) biće omogućeno da i LGBT osobe prvi put ravnopravno obuku sivomaslinastu uniformu. Ova novina dolazi 13 godina nakon što je vojska ukinula obavezu služenju vojnog roka.

– Crnogorsku vojsku ustrojićemo po standardima kolektivnog sistema odbrane – kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Dobrislav Bajović, pukovnik u penziji, kaže, za “Novosti”, da novi zakon donosi dosta nedorečenosti.

– Tu pre svega mislim na odrednicu dobrovoljnog služenja vojnog roka i to sa oružjem. U moje vreme to je bilo nespojivo, jer dobrovoljnost pojedinca ne obavezuje da koristi oružje, jer ako ga zloupotrebi, šta onda? Saznao sam da će i LGBT pripadnicima biti omogućeno da služe vojni rok, što je, opet, ne tako davno bilo nezamislivo. Dobro se sećam dok sam bio aktivan oficir da se homosekusalizam smatrao bolešću i takvi ljudi su oslobađani obaveze služenja vojnog roka – kaže Bajović.

ČITAJTE:  Optužen konobar koji je 2012. u Čakovcu naterao tinejdžera da ga zadovolji

Naš sagovornik dodaje da su očigledno došla nova vremena i da će novi vojnici morati javno u svom anketnom listiću da saopšte da li pripadaju LGBT populaciji.

– Sličan “tretman” proći će i oni koji su skloni alkoholizmu, narkomaniji i drugim porivima. Naravno, tu je i pitanje rešenosti bračnog stanja i, ponavljam, eventualne sklonosti prema istom polu – komentariše, za “Novosti”, pukovnik Bajović.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.