Vlada Srbije izdvojila 62 miliona za film o ruskom baletanu Rulodfu Nurejevu


Ministarstvo kulture Srbije potvrdilo da je izdvojeno 62 miliona dinara za projekat “Bela vrana” koji britanski autor Rejf Fajns snima kod nas.

Ministarstvo kulture i informisanja potvrdilo je za “Politiku” da je iz budžetskih rezervi opredeljeno 62.200.000 dinara za snimanje filma “Bela vrana” (White Crow) reditelja Rejfa Fajnsa i to na osnovu Zaključka Vlade, a na predlog Ministarstva kulture i informisanja, 6. oktobra 2017.

Kako dalje navodi “Politika”, ministarstvu se obratio Filmski centar Srbije koji je od producentske kuće “Rudik Films” iz Velike Britanije dobio molbu za podršku produkciji pomenutog filma. Sredstva će biti preneta Filmskom centru, koji će ih dalje preusmeriti “WIP Films” produkciji iz Srbije, a koja obavlja domaći servis za inostrane partnere.

Podsetimo, “Bela vrana” je priča o ruskom baletanu Rulodfu Nurejevu (Oleg Ivenko), zasnovana na romanu “Rudolf Nurejev: Život” Džuli Kavane koji je adaptirao scenarista Dejvid Her. Film se neće, međutim, baviti čitavim životom Nurejeva već će se fokusirati na bekstvo Rusa iz Sovjetskog Saveza 1961. i pokušaju KGB-a da ga u tome spreči.

Osim što režira, Fajns u filmu igra Nurejevljevog mentora Puškina. U filmu igraju i Sergej Polunin, Anastasja Meskova, Ana Polikarpova, Adel Egzarkopulos, Čulpan Hamatova, Rafael Personaz, Kalipso Valoa i Luj Hofman. Jedan od producenata je i Gabrijela Tana, ćerka Dena Tane. Premijera filma planirana je za 2018.

Izvor: Blic


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.