Večeras na RTS: Ustav Republike Hrvatske

TV premijera neverovatne priče o predrasudama i netrpeljivosti, koja je ujedinila region, a u kojoj je Nebojša Glogovac maestralno odigrao jednu od svojih poslednjih uloga – lik Vjekoslava Kralja, profesora istorije, nacionaliste i transvestita. (2016)

Film priča komplikovanu a opet tako jednostavnu priču o četvoro običnih ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, sudbinama, seksualnim afinitetima, nacionalnosti i veri. I verovatno nikada ne bi međusobno prozborili ni reč, da ih nesreća na to ne natera i učini da zavise jedni od drugih… Veoma polako ali i bolno, oni počinju da se otvaraju i prepoznaju ono ljudsko jedni u drugima.

Ljubavna priča o mržnji, koja ruši granice i razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, pobrala je odlične kritike i osvojila niz nagrada na festivalima širom sveta, od kojih je najvažnija nagrada za najbolji film, festivala u Montrealu – Grand Prize of the Americas, gde je film imao međunarodnu premijeru.

Zatim, na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Evropi – Raindance, osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenario i najbolje glumačko ostvarenje – Nebojša Glogovac. Time je Ustav Republike Hrvatske postao prvi film u 25 godina dugoj tradiciji ovog festivala koji je uzeo tri glavne nagrade. Tu su i nagrade sa festivala u Santa Barbari, Milanu, Lečeu, Puli…

Uloge: Nebojša Glogovac, Ksenija Marković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić…

Režija: Rajko Grlić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.