Vatikan: Visoki crkveni zvaničnik se predozirao na gej orgijama


Vatikanska policija upala je u stan i nasilno prekinula homoseksualne orgije pre sedam dana. Celu priču odmah je preneo “Il Fatto Quotidiano”, ali je zataškana jer je bilo kakav novinarski pokušaj da se dođe do novih informacija ili potvrde postojećih udario o zid vatikanske ćutnje, prenosi zagrebački “Jutarnji list”.

Jer, nije reč samo o grupnom seksu. Bitno je veći problem u tome što je na zabavi bilo i droge, a to već spada u kršenje zakona od kojeg nisu imuni ni sveštenici, ni viši biskupi i kardinali. Jer, oni su podložni kanonskom pravu, ali kao građani jednako tako i civilnom zakonu. Kad policija uhapsi glumce, sportiste, predsednike uprava ili neke druge “selebritije” u uživanju droge, novine o tome pišu, a oni potpadaju pod silu zakona. A tu je i pitanje na koje takođe nije bilo odgovora – jesu li svi bili punoletni?

Osim ovog pravnog aspekta cele priče, tu je još jedan, institucionalni. Naime, sve se to događalo u prostorijama koje pripadaju Kongregaciji za nauk vere, nekadašnjoj inkviziciji, koja je, između ostalog, zadužena i za istraživanje slučajeva svešteničkog zlostavljanja maloletnika. Upravo je tu u proteklih nekoliko meseci došlo do vrlo ozbiljnih problema te su se čak našli pod direktnom kritikom samog pape Franje.

Stan u kojem se sve dogodilo koristio je sekretar kardinala Frančeska Kokopalmerija koji je čelnik Papinskog veća za zakonske tekstove, pa prema tome i jedan od najbližih saradnika samog pape. On je, kako prenosi londonski “Tajms”, tog svog neimenovanog sekretara predložio za unapređenje, kako bi postao biskup. Iako to nije nigde potvrđeno, pretpostavlja se da je sekretar pozvao prijatelje da proslave njegovo unapređenje, pa se sve malo “otelo kontroli”. Sada je jasno da ne samo da neće postati biskup, nego će napustiti Vatikan. Naime, on je morao biti odveden u bolnicu gde su ga uspešno spasili od predoziranja i sada čeka suđenje u neimenovanom samostanu gde se “duhovno oporavlja”.

Evo kako celi slučaj opisuju izvori “Jutarnjeg lista” iz samog Vatikana: “Vatikanska žandarmerija može delovati samo na teritoriji Države Vatikanskog grada i tu ne sme da upada u stan bez sudskog naloga, a u kardinalski stan ni bez izričitog papinog dopuštenja. Ako je stan na italijanskoj teritoriji, mogla bi da deluje italijanska policija, ali u Italiji homoseksualna orgija nije nezakonita ako se događa unutar četiri zida (stan, privatni klub ili sl.) pa ne vređa javni moral (u javnosti, uključujući i automobil ako stakla nisu prekrivena, nije dopušten nijedan polni odnos). Zbog svega toga nijedan italijanski list nije preneo pisanje iz “Fatta”.

Ako se pažljivije pogleda, povod za navodni događaj nije bila orgija, nego droga. Noćni upad bio je – po nešto preciziranijim glasinama – motivisan sumnjom u distribuciju droge. Upali su usred noći, opet navodno, znajući da će biti društvo i pretpostavljajući da će u to doba, na usluzi gostima, kokain biti na stolu, a ne skriven. Opet navodno: nije bilo hapšenja, zaplenjena je droga, pokrenut je postupak, Kokopalmerijev sekretar je odmah podneo ostavku i sada čeka suđenje. Budući da vatikansko sudstvo u ovim stvarima primenjuje zakone identične italijanskim, zavisno o količini, njemu sleduje ili globa, ili kazna zatvora koja će za prvi put biti uslovna, bez upisivanja u evidenciju (sospesa e non menzione).

Papa je, navodi “Il Fatto”, kada je izvešten o celom slučaju, bio izuzetno besan. Sve se to događalo u nedelji kad je Australija podigla optužnicu protiv kardinala Džordža Pela zbog zlostavljanja maloletnika pre četrdesetak godina. A Pela je, iako konzervativca u teološkim pitanjima, upravo Franja postavio da raščisti vatikanske finansije.

Homoseksualnost unutar Katoličke crkve nije ništa novo, a ona se ne treba automatski vezivati uz pitanje polnog zlostavljanja dece. Homoseksualci nisu automatski i pedofili. I tu je statistika više nego jasna: pedofila među sveštenicima ima oko dva posto, dok se broj homoseksualaca procenjuje između 23 i 58 posto, a među njima ima i bivših kardinala državnih sekretara, čelnika kongregacija, kardinala i nadbiskupa – i to u svim državama, pa i u Hrvatskoj. No, istraživanja su, nažalost, potvrdila da je 80 posto dece žrtava sveštenika predatora bilo muškog pola, piše “Jutarnji list”.

Izvor: Blic


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.