Uređivački maraton „Viki voli prajd”


Vikimedija Srbije, u saradnji sa organizacijom Civil Rights Defenders i udruženjem Parada ponosa Beograd, organizuje uređivački maraton u pisanju novih i dopunjavanju postojećih članaka na Vikipediji na srpskom jeziku na teme prava LGBT+ osoba, ličnosti, organizacija, kinematografije i svih drugih tema koje podržavaju ljudske slobode, prava i različitosti. Maraton će se održati 14. septembra, a u okviru Nedelje ponosa, koja se obeležava od 11. do 17. septembra.

Vikimedijin pokret širom sveta vodi se osnovnom misijom da svi ljudi na svetu imaju pristup slobodnom znanju. Milioni dobrovoljaca širom planete doprinose povećanju sadržaja na 290 jezičkih verzija Vikipedije i drugim viki projektima, kako samostalnim doprinosom uređivanja, tako i kroz projekte Zadužbine, ogranaka i korisničkih grupa. Jedan od takvih projekata je i „Wiki Loves Pride”, globalna kampanja sa ciljem povećanja sadržaja o LGBT+ temama na brojnim viki projektima.

Shodno globalnoj akciji, ali i kao podrška ravnopravnosti, različitosti i poštovanju ljudskih prava, Vikimedija Srbije poziva urednike Vikipedije (i sve one koji to žele da postanu), volontere i sve druge zainteresovane da doprinesu povećanju sadržaja ovim temama na Vikipediji na srpskom jeziku, ali i sadržaju Vikimedijine ostave fotografijama sa same parade.

Maraton će se održati u četvrtak, 14. septembra, od 10 sati, u prostorijama Vikimedije Srbije (Dečanska 4/3). Na početku događaja biće održana obuka uređivanja Vikipedije, ali i Vikimedijine ostave – centralnog mesta za fotografije i druge datoteke kojima se ilustruju članci na Vikipediji. Obuci mogu svi da se pridruže, nezavisno od učešća na maratonu. Iskusni urednici Vikipedije biće tu da pomognu svim novajlijama i upute ih u principe uređivanja najveće onlajn enciklopedije.

Organizacija Civil Rights Defenders obezbedila je nekoliko primeraka zbirke tekstova o homoseksualnosti „Među nama”, kao mogući izvor za članke. Osnovna ideja je da se napišu članci koji nedostaju na Vikipediji na srpskom jeziku, a pored predloženih tema, učesnici su slobodni da izaberu i predlože pisanje i dopunjavanje članaka sa drugom, sličnom tematikom.

ČITAJTE:  U Nemačkoj poseban parking za LGBT populaciju i migrante

Takođe, pozivamo i sve autore koji su fotografisali neku od prethodnih Parada ponosa, a voljni su da pod slobodnom licencom doniraju te fotografije za Vikimedijinu ostavu, da nam se obrate i time pomognu ilustrovanje članaka.

Za učešće u maratonu potrebno je prijaviti se na mejl kancelarija@vikimedija.org ili se upisati na stranicu na Vikipediji.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.