U Srbiji nema napretka po pitanju LGBT prava


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, organizacija za zaštitu interesa LGBT osoba, ILGA Europe objavila je kao i svake godine Rainbow Europe izveštaj. Izveštaj sadrži podatke o položaju LGBT osoba, odnosno o nivou zaštite LGBT prava u svakoj od država, naročito one koji se tiču diskriminacije, prava na porodični život, zločine iz mržnje, priznavanja rodnog identiteta, slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja, kao i prava na azil.

Ove godine izveštaj je obuhvatio podatke sakupljene u 49 zemalja i generalni je zaključak da čak i zemlje, koje su bile vodeće u razvoju politika za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba, pokazuju zabrinjavajući trend opadanja, odnosno stagnacije u zagovaranju i razvoju pravnih okvira za poboljšanje položaja. Trenutne političke struje naročito zabrinjavaju, jer najčešće ostavljaju trag na onim najranjivijim grupama, među kojima su i LGBT osobe.

Što se Srbije tiče, izveštaj pokazuje da u poređenju sa prethodnim godinama nije bilo nikakvog napretka. Srbija i dalje nema nijedan zakon koji reguliše pitanja porodičnog života LGBT osoba, prava trans osoba i promene pola, kao ni pitanje azila za LGBT osobe, dok se zakoni o zločinu iz mržnje ne primenjuju.

Na vrhu ovogodišnje liste je kao i prethodne tri godine Malta, a prate je Belgija i Norveška, dok se na dnu liste nalaze Azerbejdžan, Jermenija i Turska. Najlošiji rezultat u regionu ima Makedonija, dok se najbolje kotira Hrvatska.

Više detalja možete nači na sajtu ILGA Europe


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.