U Novom Sadu najviše inficiranih HIV-om u Vojvodini

U Novom Sadu zabeleženo je 20 novih slučajeva HIV infekcije u toku 2017. godine, što je najveći broj u Vojvodini.

Ovaj preliminarni podatak Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazuje blago povećanje u odnosu na 2016. godinu, kada je otkriveno 17 novih slučajeva HIV infekcije. U Novom Sadu su od 2012. godine do danas utvrđena 82 slučaja infekcije.

Kada je u pitanju teritorija Vojvodine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini. Takođe, otkriveno je i 10 slučajeva side.

“Među osobama kod kojih je HIV infekcija dijagnostikovana u 2017. godini, 39 osoba je muškog pola, dok su dve osobe ženskog pola. Slučajevi HIV infekcije su dijagnostikovani u uzrastu od 21 do 66 godina”, navodi se u publikaciji Instituta.

U 83 odsto slučajeva novootkrivenih HIV infekcija, do inficiranja je došlo kroz seksualni kontakt. Tako se inficirala jedna osoba ženskog pola i 33 osoba muškog pola, od kojih je njih 28 imalo seksualni odnos sa drugim muškarcima.

U Vojvodini trenutno živi 423 građana koji znaju da su inficirani HIV-om. Najveći broj njih je na teritoriji Južnobačkog okruga. Od 1985. godine kada su registrovani prvi slučajevi infekcije u Vojvodini preminulo je 147 osoba, najveći broj njih od posledica HIV infekcije.

Slučajevi HIV-a su zabeleženi u 42 od 45 vojvođanskih gradova i opština.

Izvor: Radio021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.