Tribina: Prevencija suicida među LGBTI mladima


U Srbiji 9% homoseksualno orijentisanih mladića starosti između 18 i 26 godina trenutno razmišlja o samoubistvu, dok 4% ima razrađen plan samoubistva i u neposrednom je riziku, rezultati su istraživanja doktorke Jelene Srdanović Maraš, specijalistkinje medicinske psihologije.”

Ovim navodima započeo je svoj tekst za EurActiv Nemanja Marinović jos 2013. godine. Od tog trenutka, pa do današnjeg dana, ovo je ostao jedini istraživački tekst na našem jeziku, a doktorska disertacija ,,Suicidalno ponašanje homoseksualno orijentisanih mladića” doktorke Srdanović Maraš jedino naučno istraživanje u Srbiji na ovu temu.

13. februara Stojadin Lazić izvršio je samoubistvo skočivši pod voz u Zemun Polju. Na ovaj korak se odlučio zato što nije mogao da izdrži svakodnevnu psihičku torturu na poslu zbog svog seksualnog opredeljenja. Tek krajem meseca ova vest je stigla do medija, a prvog marta ovim povodom organizacija ,,Da se zna” održala je protest “Mržnja ubija”. Nakon toga, ponovo tišina.

Da ovo nije jedini slučaj i da je rizik veliki pokazuju istraživanja širom sveta. Iako podaci nedvosmisleno pokazuju povećan rizik seksualnih manjina unutar već visokorizične grupe adolescenata, suicid u gej zajednici još uvek je tabu tema. Zato ćemo na otvaranju Merlinka festivala, 5. decembra u 19h u Domu omladine javnom tribinom prekinuti ćutanje.

Na prvoj tribini na ovu temu u Srbiji imamo čast da ugostimo Dr Srdanović Maraš koja će govoriti o rezultatima svog istraživanja, SOS volontera za prevenciju suicida Pavla Radovanovića i književnika i komunikologa Stefana Mihajlovskog. Tribinu moderira Marko Tasić.

Tribinu realizuje Centar za marginu pod pokroviteljstvom Merlinka festivala.


ČITAJTE:  Istraživanje o položaju LGBT+ građana u Srbiji za 2021. godinu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.