Švedska, Kanada i Malta su najotvorenije zemlje za gej osobe

Švedska, Kanada i Malta tri su zemlje koje pokazuju najviše tolerancije i najotvorenije su prema LGBT populaciji na svetu, navodi Spartacus International Gay Guide koji je te tri države zajedno stavio na prvo mesto.

Slede Austrija, Argentina, Holandija, Španija, Britanija i Urugvaj na četvrtom i petom mestu, pokazuje Spartacus Gay Travel Indeks za 2020.

Nemačka je zauzela 10. mesto zajedno s Danskom, Islandom, Novim Zelandom i Portugalom.

Sjedinjene Države, uprkos tome što su izvor velikog dela LGBT aktivizma i široko uticajne gej kulture, tek su na 31. mestu.

Među najgore pozicioniranim zemljama su Jemen, Iran, Saudijska Arabija, Somalija i Čečenija. One sve imaju smrtnu kaznu za homoseksualce.

U izveštaju Spartacusa navodi se da se poboljšanje prava LGBT zajednice znatno usporilo širom sveta.

Međutim, naveden je i pozitivan primer u Aziji, a to je Tajvan, gde je uveden brak za sve. To je Tajvanu pomoglo da s 41. mesta skoči na 23.

Spartacus Gay Travel Indeks na temelju 14 kriterijuma, uključujući antidiskriminatorne zakone, pravo na usvajanje dece i verski uticaj, kreira Spartacus International Gay Guide. Ta organizacija pripadnicima LGBT zajednice nudi savete za putovanja u 202 zemlje i regije širom sveta.

Izvor: Radio 021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.