Sud u Strazburu osudio Italiju zbog nepriznavanja prava homoseksualaca


Evropski sud za ljudska prava osudio je 14. decembra Italiju zbog nepriznavanja istopolnih brakova i odredio simboličnu nadoknadu tužiocima, što će zemlji doneti još negativnog publiciteta. Iako homoseksualci u Italiji od 2016. mogu da žive u građanskoj zajednici, sud je procenio da su oni do tada imali nepravedan tretman.

Odbijanjem Italije da parove istog pola koji su se venčali u inostranstvu registruje kao zajednicu, bilo kao bračnu ili u nekom drugom obliku, tim parovima je uskraćena pravna zaštita i prekršeno njihovo pravo na porodicu, navodi se u presudi suda u Strazburu.

Evropski sud je prihvatio da izbor Italije da ne dozvoli istopolne brakove ne može da bude osuđen po zakonu o ljudskim pravima, ali je suština tog sudskog slučaja bila da parovi nisu mogli da dobiju bilo kakavo pravno priznanje svoje zajednice.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

Slučaj je pokrenulo šest parova homoseksualaca koji su se venčali u inostranstvu. Država će morati svakom od njih da plati odštetu od po 5.000 evra.

Italija je posle odluke Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. godine bila primorana da kreira pravni okvir kojim će biti priznata prava istopolnih parova. Vlasti su 2016. usvojile zakon kojim je homoseksualcima dozvoljeno da budu u “građanskoj zajednici”, čime su dobili gotovo ista prava kao i bračni parovi.

Neki od parova koji su podneli tužbu protiv Italije registrovali su svoje zajednice po novom zakonu, ali je sud u Strazburu procenio da se prema njima nepravedno postupalo do 2016. godine.

ČITAJTE:  LGBT udruženje „Da se zna!“ najavilo tužbu protiv dnevnog lista „Alo“

“Ova presuda potvrđuje da Italija i dalje plaća cenu što je toliko kasnila u priznavanju tih prava, sa punih 15 godina zakašnjenja u odnosu na druge zemlje EU”, izjavio je predsednik italijanskog udruženja ArčiGej Gabrijel Pjaconi.

Prema istraživanju međunarodnog udruženja ILGA, 43% Italijana su za legalizaciju istopolnih brakova, protiv je 35%, a 22% nema mišljenje o tome.

Do sada je 15 evropskih zemalja priznalo istopolne brakove, a 11 država priznaje neki oblik građanske zajednice homoseksualaca. Brak se i dalje definiše isključivo kao zajednica muškarca i žene u ustavima Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Letonije, Litvanije i Poljske.

Ustavni sud Austrije je početkom decembra legalizovao brakove pripadnika istog pola, ali će ta odluka početi da se primenjuje tek 2019. godine.

ČITAJTE:  Nevladine organizacije traže rezultate istrage slučaja torture LGBT osoba

Izvor: EURACTIV.com


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.