Sprema se Prva Parada ponosa u Skoplju


Održavanjem parade LGBT zajednice, zakazane za 29. jun u Skoplju, država će pokazati da postoji savremeno društvo u kome se poštuje slobodna volja različitih, kažu ljudi iz ove zajednice. Dodaju da na taj način žele i da skrenu pažnju na ljude koji su bili žrtve stigmatizacije zbog različite orijentacije.

Irena Cvetković iz Organizacionog odbora Parade ponosa kaže da ima više razloga zbog kojih je potrebno održavanje te manifestacije u Skoplju.

“Mi smo poslednji u regionu, zajedno sa Bosnom, koji do sada nisu napravili Paradu ponosa. Cilj ovih šetnji, naročito u regionu kao što je naš, je mnogo manje proslava, a mnogo više protestna poruka. Cilj je da ponovo otvorimo pitanja ljudskih prava LGBT zajednice. Očekujemo podršku svih, ali da li će se to desiti, videćemo”, kaže Cvetković.

LGBT zajednica je zatražila da podršku Paradi daju vladini predstavnici, političari, javne ličnosti, aktivisti i građani.

Dok deo građana daje podršku, jer ne žele stigmatizaciju po bilo kojem osnovu, sa druge strane postoje razmišljanja da se daje previše novca za afirmaciju i podršku tih ljudi. Na društvenim mrežama ovih dana je bilo komentara da umesto za Paradu ponosa novac treba ulagati u zdravstvo, obrazovanje i u druge prioritetne potrebe svih građana.

Organizatori kažu da ovih dana ima mnogo govora mržnje na društvenim mrežama, ali da institucije trebaju pratiti situaciju i uraditi sve da bi se svaki pojedinac koji će prisustvovati Paradi osećao bezbedno.

Profesor sociologije Đorđi Tonovski kaže da održavanje Parade pokazuje da time što postaje deo savremenog sveta država treba da gradi odnos ka svim pitanjima koje otvara taj savremeni svet i koja su jako aktuelna.

ČITAJTE:  Protesti u Španiji zbog ubistva gej mladića

“To će definitivno značiti priznanje da je liberalizacija socijalnih odnosa i društva u celini na pravom putu. S obzirom na to šta se događa u svetu i oko nas, mislim da je bilo očekivano da će se takav pokret pojaviti i na makedonskom prostoru. Mi ne možemo staviti glavu u pesak kao noj i ne videti da je ta grupacija prisutna, tu oko nas, sa svom svojom specifičnom težinom i kao demokratsko društvo trebamo omogućiti ono za šta se zalažemo – da različitosti dođu do izražaja, time što će moći i da se afirmišu kao takve”, kaže Tonovski.

Ove godine je u Skoplju prvi put održana i protestna šetnja transrodnih osoba, sa koje su upućeni zahtevi za poštivanje ljudskih prava tih ljudi.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.