SAD: Nema više diplomatskih viza za gej partnere diplomata

Trenutno, istopolni brak priznaje svega 25 zemalja, a u 71 državi homoseksualnost ostaje nezakonita

Sjedinjene Američke Države najavile su da od 1. januara sledeće godine više neće izdavati diplomatske vize istopolnim partnerima stranih diplomata i zaposlenih u UN.

Kako prenose mediji, stranci koji trenutno borave u Americi na osnovu diplomatske vize, mogu da ostanu u zemlji do 31. decembra, a nakon toga, ukoliko žele i dalje da borave na teritoriji SAD, moraće ili da se venčaju ili da promene vizu. U suprotnom, moraju da napuste zemlju.

Nova odluka potpuno je u suprotnosti sa onom koja je doneta 2009. godine.

Trenutno, istopolni brak priznaje svega 25 zemalja, a u 71 državi homoseksualnost ostaje nezakonita.

U odluci se navodi da od 1. oktobra ove godine, istopolni partneri zaposlenih u Ujedinjenim nacijama pri podnošenju zahteva za izdavanje G-4 vize, moraju da dostave i venčani list. Inače G-4 vize izdaju se zaposlenima koji rade u međunarodnim kompanijama, kao i članovima njihovih porodica.

Misija SAD pri Ujedinjenim nacijama 12. jula ove godine je, kao korak napred u jednakosti, istakla da istopolni partneri diplomata koji borave u Ameriici od tada uživaju ista prava kao i partneri isuprotnog pola.

Ipak, kritičari su taj potez nazvali nepoštenim prema homoseksualcima, s obzirom da veliki broj zemalja ne priznaje istopolne brakove.

I bivša ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer, istakla je da taj potez veoma loš, jer svega 12 odsto zemalja članica UN priznaju istopolne brakove.

Da je Trampova administracija donela lošu odluku, govori i činjenica da parovi koji već borave u Americi mogu očas posla da se venčaju u toj zemlji jer priznaje istopolne brakove, ali da zbog toga mogu da imaju problema u matičnim državama, ukoliko one ne priznaju brak između osoba istog pola.

Jedini izuzetak, međutim, mogao bi da važi za partnere diplomata koji dolaze iz zemalja koje ne priznaju istopolne brakove, ali to pravo ne negiraju stranim predstavnicima koji dolaze iz Sjedinjenih Država.

Magazin Forin Polisi navodi da u UN radi najmanje 10 zaposlenih koji imaju partnere istog pola i koji će do kraja godine morati da se venčaju, kako ne bi morali da menjaju vizu.

Osm što se istopolna zajednica ne priznaje u 71 državi, u Iranu, Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Sudanu, Somaliji i Nigeriji za takve veze predviđena je smrtna kazna.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.