Prijava protiv dečijeg karnevala kod Splita zbog paljenja gej slikovnice


Nekoliko hrvatskih nevladinih udruženja podnelo je danas krivične prijave protiv organizatora dečijeg karnevala u Kaštelama kod Splita zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju spaljivanjem “gej slikovnice”, saopšteno je u Zagrebu.

“Paljenje slikovnice u duginim bojama s natpisom s jedne strane ‘mama + mama’, i ‘tata + tata’ s druge strane, dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerki, njihovih porodica i dece, te je tim činom na javnom skupu, pred decom, jasno pozvano na mržnju prema osobama na osnovu njihove polne orijentacije”, saopštila su udruženja.

Ukazuje se da to što je krivično delo počinjeno u kontekstu maskenbala, “ne može otkloniti odgovornost počinilaca pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije reč o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istopolnim roditeljima i roditeljkama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminisanoj i obespravljenoj grupi u društvu”.

ČITAJTE:  U Zagrebu održana 23. gej parada

Organizatori su protekle nedelje na Dečijem karnevalu u Kaštelima pred nekoliko stotina roditelja i dece organizovali spaljivanje karnevalskog “Krnje” koji je simbolizovao slikovnicu.

Krivičnu prijavu organizatorima i su podnela udruženja Zagreb pride, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Dugine porodica i RODA – Roditelji u akciji.

U Dalmaciji se na karnevalima tradicionalno spaljuju “krnjo” ili “fašnik”, jer su “osuđeni” za sve loše u protekloj godini.

Paljenje slikovnice ranije su u medijima osudile ministarka obrazovanja Blaženka Divjak i zaštitinica prava dece Helena Pirnat Dragičević.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.