Povučeni udžbenici koji diskriminišu LGBT osobe


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za udžbenike povukli su šest srednjoškolskih udžbenika iz prodaje zbog diskriminatornog sadržaja prema LGBT osobama, saopštio je Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, pozdravljajući ovu odluku.

– Smatramo da koraci ka tolerantnijem društvu koje neguje i ohrabruje različitosti među nama kreću još od prvih školskih dana. Postojeće gradivo je u velikoj meri pospešivalo diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, i doprinosilo povećanju vršnjačkog nasilja na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, ističe za Danas Jelena Vasiljević, programska koordinatorka u Labrisu.

U pitanju su bili sledeći udžbenici: Zdravstvena nega 3, za treći razred medicinske škole; Interne bolesti sa negom 2, za četvrti razred medicinske škole; Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole; Dečija neuropsihijatrija sa negom za četvrti razred medicinske škole; Psihologija za drugi razred gimnazija; Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge

Iz Zavoda za udžbenike rekli su Labrisu da od šest navedenih udžbenika, dva više nisu u prodaji. To su knjige Jovana Bukelića – „Neuropsihijatrija“ za treći razred medicinske škole i „Dečija neuropsihijatrija sa negom“ za četvrti razred medicinske škole.

Preostala četiri udžbenika, navode u Zavodu, nalaze se u prodajnom katalogu, jer su ovi naslovi privremeno povučeni sa tržišta da bi se izvršile ispravke njihovog sadržaja, a nakon toga, naslovi čiji sadržaji budu ispravljeni biće ponovo u prodaji.

– LGBT zajednica i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva. Nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici što proizvodi stereotipe i homofobiju. Labris će i dalje pratiti i raditi na eliminaciji diskriminatornih praksi u sistemu obrazovanja, naglašava Vasiljević.

Izvor: Danas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.