Potresna poruka LGBT aktiviste koji je izvršio samoubistvo spaljivanjem

Ugledni advokat za prava gej zajednice Dejvid Bakel (60) spalio je samog sebe u parku u Bruklinu u znak protesta zbog problema povezanih sa životnom okolinom.

Bakelovo telo pronađeno je u subotu u 6.30 sati kod bejzbol terena u parku Prospekt, saopštila je policija.

Advokat je za sobom ostavio oproštajnu poruku.

“Ja sam Dejvid Bakel i upravo sam izvršio samoubistvo spaljivanjem u znak protesta. Izvinjavam se za nered”, napisao je rukom u jednoj poruci.


U drugoj poruci, takođe pronađenoj kraj njegovog tela, stoji da je njegovo samospaljivanje poziv na akciju.

“Zagađenje uništava našu planetu, isisavajući nastanjivost iz vazduha, vode i vremena. Većina ljudi na planeti danas udiše vazduh koji su fosilna goriva učinila nezdravim, a mnogi kao posledica toga umiru rano – moja rana smrt od fosilnog goriva reflektuje ono što radimo sami sebima”, napisao je Bakel, koji je iste poruke poslao mejlom na adrese lokalnih medija.

Bakel, koji je nedavno usmerio energiju u ekološka pitanja, poznat je po velikim slučajevima istopolnih brakova u Ajovi i Nju Džersiju, kao bračni projekt-direktor neprofitne organizacije “Lambda Legal” koja promoviše građanska prava LGBT zajednice.


Radio je i na tužbi u ime Brendona Tine, transrodnog muškarca koji je silovan i ubijen u Fols Sitiju u Nebraski 1993. godine. Tinina priča prikazana je u filmu “Dečaci ne plaču”, a glumica Hilari Svonk je osvojila Oskara za glavnu ulogu, podseća CNN.

Bakel je takođe bio advokat Džejmija Nabožnjija, homoseksualca koji je tužio bivšu srednju školu u Viskonsinu što nije sprečila anti-gej zlostavljanje. Slučaj je 1996. doveo do toga da škole preuzmu odgovornost zaštite učenika od anti-gej zlostavljanja.

– Bakel je bio brilijantni pravni vizionar, uvek ljubazan prema svim svojim saradnicima. Ovo je neviđeni gubitak za porodicu “Lambda Legala”, ali i za čitav pokret za društvenu pravdu – istakla je Kamila Tejlor iz “Lambda Legala”.

Iz organizacije su takođe istakli da je Bakel vodio napore na legalizaciji istopolnih brakova u SAD.

Bakel je bio na poziciji bračnog projekt-direktora kad je organizacija podnela tužbu u Ajovi u slučaju istopolnog braka. Sud je 2009. odlučio da je poricanje prava na brak istopolnim parovima protivustavno, nakon čega je Ajova postala treća američka država koja je legalizovala gej brakove.

– Izgubili smo vođu pokreta, kolegu i prijatelja. Odaćemo mu poštu tako što ćemo nastaviti njegovu borbu za bolji svet – dodala je Tajlerova.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.