Počelo okupljanje na Prajdu


Učesnici Parade ponosa počeli su da se okupljaju na Cvetnom trgu u Beogradu, a za sada sve protiče bez problema, javljaju reporteri Monda.

Upravo sa tog trga u podne će početi šetnja ovogodišnje Parade ponosa, koja će, po svemu sudeći i ove godine proteći u miru.

Oko svih punktova na kojima se ulazi na Paradu raspoređene su policijske snage, kojih ove godine ima manje nego prethodnih.

Saobraćaj u centralnoj gradskoj zoni je obustavljen, a očekuje se da tako bude sve do 15 sati, pošto je predviđena šetnja do Trga Republike i muzički program na kraju.Ipak, i za popodne je najavljena obustava saobraćaja u gradu zbog ulične trke koja se održava.

Kuma ovogodišnje Parade ponosa je pevačica Jelena Karleuša, koja je više puta javno podržala LGBT populaciju u Srbiji.

Zvanični moto ovogodišnje Parade je “Za promenu”, a naši reporteri javljaju da su učesnici Prajda već istakli tu parolu kao i onu na kojoj piše: “Na Prajd se ne zove, na Prajd se dolazi”.

Na Prajd će ove godine prvi put doći i premijerka Srbije, kao i više ministara. I gradonačelnik Beograda Siniša Mali bi, prema najavama trebalo da bude na tom skupu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da ni ove godine neće doći na Paradu i da ide u Tršić, na Vukov sabor.

Na Paradi ponosa će učestvovati pored Ane Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, a očekuje se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Član Organizacionog odbora Beograd Prajda 2017 Goran Miletić govoreći o atmosferi u društvu pred “šarenu šetnju” ukazuje posebno na tri elementa – zakone koji štite pripadnike LGBT zajednice, podršku premijerke i veću spremnost mladih da se “autuju”.

Prvi “Prajd” u Beogradu, 2001. godine, ostao je zapamćen po nasilju, a 16 godina kasnije, situacija, iako veoma sporo, ipak osetno ide na bolje, za šta je jasan signal dolazak najviše ministara do sada, naveo je on u izjavi za Tanjug.

Što se tiče zahteva koji se upućuju sa Prajda, ali i cele Nedelje ponosa koja je u toku, i oni su, navodi Miletić, ostali isti kao ranijih godina.

“Tri su osnovna zahteva kojih se pridržavamo, a prvi se bavi vršnjačkim nasiljem u školama, budući da je ono jedan od osnovnih problema za LGBT zajednicu”, ističe Miletić koji precizira da se ustvari zalažu za donošenje Aleksinog zakona.

Drugi zahtev, prema njegovim rečima, tiče se zakonskih rešenja koja bi osobama koje žele da promene pol to omogućile u svim aspektima.

“Imamo paradoksalnu situaciju da država plaća promenu pola, ali ne daje tačan pravni okvir kako da se dobije novi JMBG i novo ime, to je sve prepušteno sudovima i to neko vrlo lako reši a druge ljude prate strašne priče”, navodi.

Treći zahtev koji je Miletić istakao tiče se zakona o registrovanju istopolnog partnerstva.

“To je nešto što je tabu i za šta se smatra da je “previše za Srbiju”, kaže Miletić i ističe da to smatra neophodnim.

Izvor: Mondo


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.