Parade ponosa u SAD više protest nego proslava


Parade ponosa koje se danas održavaju u Njujorku, San Francisku i drugim američkim gradovima više su u formi protesta nego proslave, a organizatori i učesnici u prvi plan stavljaju otpor novim pritiscima na prava LGBT populacije.

Grupe na čelu parada u Njujorku i San Francisku fokusirane su na protest u vreme njihove zabrinutosti zbog politike predsednika Donalda Trampa.

Učesnici njujorške parade, na kojoj su bile desetine hiljada ljudi, mahali su zastavama duginih boja i nosili šarene balone. Bilo je i političkih poruka, a mnogi su naveli da su na ulice izašli zbog političke atmosfere.

Grupa koja se protivi promenama američkog zakona o zdravstvenoj zaštiti donela je bolnički krevet i kese za infuziju, a članovi grupe “Gejevi protiv oružja” (Gays Against Guns) skandirali su “Šta želimo? Kontrolu naoružanja!”

Određeni otpor današnjim paradama došao je i iz redova LGBT populacije, pošto neki aktivisti smatraju da su ti dogadjaji fokusirani na prava belih gej muškaraca i da ne vode dovoljno računa o problemima koji pogadjaju manjine u okviru tog pokreta, kao što je ekonomska nejednakost.

Izvor: Insajder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.