Parada ponosa 17. septembra u Beogradu


Nedelja ponosa ove godine počinje 11. septembra, a Parada ponosa pod sloganom “Za promenu” biće održana 17. septembra, izjavio je jedan od organizatora Parade ponosa Goran Miletić.

On je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da će 17. septembra biti održan i Prajd marš koji će krenuti sa Trga Slavija u podne a biće završen na Trgu republike.

“Nama se čini da je za svih ovih devet godina, od kada se u kontinuitetu ili pokušava da se održi Prajd ili se Prajd održava dosta toga promenilo. Prvo LGBT zajednica je postala vidljivija u medijima i u javnom prostoru i u političkom životu”, naveo je on.

Miletić je kazao da je ta vidljivost doprinela i da Srbija danas ima premijerku gej orijentacije i da je to bilo teško moguće 2009. godine.

Prema njegovim rečima, danas je moguće organizovati manje skupove bez većeg prisustva policije.

“Sve to je rezultat Parade koja otvara prostor sve ove godine… To i dalje nije perfektno. Broj policajaca ne govori da je to perfektno, ali da je unapređeno za sve ove godine to je činjenica”, naveo je Miletić.

On je rekao da su se neke stvari pokrenule i kada je reč o zakonskim predlozima i da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenulo proceduru da se izmeni Zakon o matičnim knjigama, kako bi kada neko promeni pol mogao da promeni i matični broj.

Miletić je kazao i da je licemerno što država Srbija prepoznaje registrovana partnerstva kada su pitanju diplomate druge države.

“Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova i tamo svaki dan imate apdejtovan spisak ambasadora u ovoj zemlji i onda kada od njih neko ima bračnog druga ili svog supruga ili suprugu kada je istopolna zajednica navedeno je jasno… Smatramo da je to licemerno”, kazao je Miletić.

Jedan od organizatora parade Anita Mitić rekla je da se ove godine ne očekuju tenzije što se tiče zabrana i uslovljavanja skupa.

“Očekujemo da bude znatno manje policije, koja će obezbedjivati sam skup”, navela je ona i dodala da je slogan Parade ponosa “Za promenu” i da se traži promena celokupnog društva prema LGBT zajednici.

Ona je kazala da je ovo odlična prilika da novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokaže da je predsednik svih građana i građanki i stane na čelo kolone parade.

O zahtevima Parde ponosa govorila je Jovanka Todorović koja je istakla da se oni nisu mnogo promenili.

Todorović je navela da je prvi zahtev sankcionisanje nasilja prema LGBT osobama, usvajanje Zakona o rodnom identitetu, Zakona o registrovanju istopolnih zajednica, reforma sistema obrazovan kako bi se uklonili diskriminatorni sadržaji iz udžbenika za osnovne i srednje škole, usvajanje zakona koji će sankcionisati nasilje među vršnjacima prouzrokovano mržnjom prema osobama istopolne seksualne orijentacije.

Današnja konferencija za novinare na kojoj su govorili predstavnici organizacionog odbora Parade ponosa Beograd počela je minutom čutanja u znak solidarnosti sa ženama žrtvama nasilja i pozvali sve da se pridruže protestu 17. jula ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Organizacioni odbor Parade ponosa ove godine čini sedam organizacija.

Izvor: N1info


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.