Održana Parada ponosa Srbije

Učesnici Parade ponosa prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV. Jedna žena je u Studentskom parku prišla aktivistima i vređala ih uz pogrdne reči i psovke. Policija je udaljila iz parka.

Skup je obezbeđivala policija obučena u opremu za suzbijanje demonstracija, ali u manjem broju, dok su učesnici skupa prošetali kroz ulicu Kralja Milana, preko Trga Republike noseći zastave Srbije, zastave duginih boja i zastave posvećene trans rodnim osobama, uz transparente “To što vidiš nije to što piše”, “Nije ružna nijedna grupa samo ponašanje”, “Nulta tolerancija za nasilje” i “Prevencija zločina iz mržnje”.

Predstavnik gej lezbejskog Infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom a ne uličnom žurkom, jer nema previše stvari za proslavljanje.

“Od 2010. nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji a izmene zakona o matičnim knjigama transrodnim osoba donele su ono što su one već imale”, rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive, a da su pravo o unosu promene pola u matične knjige posle hiruške intervencije takve osobe imale i ranije.

Jedna od organizatora parade Helena Vuković rekla je da je ovogodišnji slogan “Matičarka, normalno” izabran zbog toga što čovek posla sa matičnim službama ima ceo život, od rođenja, preko venčanja i promene pola do smrti.

Ona je dodala da je srećna jer zbog parade nije blokiran grad, saobraćaj se odvija normalno: “To je ono što želimo, da nisu potrebne velike policijske snage za Prajd”.

Upitana kome su upućeni zahtevi, Vuković je rekla državi generalno, a na pitanje da li će podneti građansku incijativu da se donese Zakon o istopolnim brakovima, ona je rekla da to neće raditi, jer već postoji Strategija, kojom je predviđeno da se takav zakon donese.

Na pitanje da li će se premijerka Ana Brnabić, koja je prva lezbejka na toj funkciji, pridružiti paradi, Vuković je rekla da to ne zna i da oni nikoga nisu zvali, jer “na prajd se ne zove, na prajd se dolazi”.

Predstavnica organizatora Andjela Čeh na kraju zahvalila svima koji su došli i rekla da oni šetaju i umesto onih koji ne smeju da dođu, kao i da pojedinačno pripadnici LGBT zajednice ne mogu ništa, a zajedno mogu mnogo.

Pripadnici LGBT populacije okupili su se u Pionirskom parku, preko puta Skupštine Srbije, u dobrom raspoloženju i uz zvuke muzike, a zatim krenuli u protestnu šetnju ka Studentskom trgu.

Aktivisti su na Studentskom trgu govorili o zakonodavnim nepravdama koje zahtevaju da država otkloni, kako bi se olakšao život kao ravnopravnim građanima Srbije.

Ono što ističu, zbog čega se parada održava pod sloganom “Matičarka, normalno” je da je država zakonski neuređena kada su u pitanju transrodne osobe, koje su primorane da medicinski promene pol kako bi dobile dokumenta s drugim identitetom.

Napominju i da niko ko je počinio zločin iz mržnje u Srbiji, nije za to delo krivično odgovarao.

Učesnici su tokom Parade zatražiti donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Slogan parade izabran je kako bi se skrenula pažnja na “pravnu nevidljivost” seksualnih manjina i “jer je država dužna da prizna te zajednice”.

“Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava”, navodi se u saopštenju.

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

One comment

  1. Neverovatno da je od dva miliona Beogradjana samo pedeset LGBT! Da li je toliki strah medju ljudima da se javno deklarišu, ili je to turski mentalitet , ono, u četiri zida ko što zahteva Palma, tek, cenim da će na idućem prajdu biti njih pet najhrabrijih! U isto vreme u susednoj Hrvatskoj, u Zagrebu je ove godine bilo do 10 000 ljudi! Oni ( Hrvati, Slovenci…) su za deset kopalja ispred nas, mislim mentalno…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.